lördag 5 december 2009

IPRED på nytt

Många har kommenterat det nya beslutet från Södertörns tingsrätt gällande upphovsrättsindustrins jakt på Swetorrents.

De flesta har riktat in sin kritik mot att tingsrätten inte har förstått den s.k. bittorrenttekniken. Kritiken är säkerligen befogad, men likväl av mindre intresse. Även om sidan bara innehåller en länk som pekar mot en tracker som pekar mot den egentliga filen så bidrar ju Swetorrents onekligen till att olaglig fildelning kan äga rum. Uppsåt/vetskap krävs dock inte för att upphovsrättsindustrin skall få gehör för sitt yrkande om informationsföreläggande. De tekniska detaljerna är därför mindre relevanta.

Det som jag anser som mest oroande är att tingsrätten ännu en gång bortser från det relativa skydd som finns inbyggt i Datalagringsdirektivet. Enligt dessa regler får lagrade uppgifter inte lämnas ut till annan än behörig myndighet. Telia har fullt korrekt argumenterat för att reglerna är tillkomna till skydd för den enskilde och att det därför har s.k. direkt effekt, dvs skyddsreglerna kan åberopas av enskilda även att Datalagringsdirektivet ännu inte utgör lag i Sverige. Tingsrätten viftar dock bort denna invändning med hänvisning till hovrättens beslut i Ephone-målet. Sålunda att endast uppgifter som "specifikt har sparats enligt Datalagringsdirektivet" skulle vara skyddade.

Härigenom bevisas att upphovsrättsindustrins förväntningar gällande Datalagringsdirektivet måste uppfattas som välgrundade. Idag får ju operatörer endast i begränsad omfattning spara IP-adresser. Genom Datalagringdirektivet kommer operatörerna dock tvingas att spara denna information. Samtidigt har domstolarna nu slagit fast att IP-adresser inte torde vara sådan information som "specifikt" har sparats enligt Datalagringsdirektivet. Upphovrättsindustrin torde därmed få tillgång till ett omfattande bibliotek av IP-adresser att ösa ur och den personliga integriteten får ännu en gång vika sig inför industrins vinstintressen.

Fler som kommenterar beslutet; HÄR, HÄR och HÄR

7 kommentarer:

  1. krossa monique och zionisterna !!! :D

    SvaraRadera
  2. TeliaSonera borde börja använda sig av OpenVPN eller sälja tjänster som Ighost!

    SvaraRadera
  3. Hm, finns det någon praxis om hur många led av länkningar som är olaglig? Tar man ett steg till så borde de lika gärna kunna stämma microsoft eller google då man via deras sökmotorer också kan få länkar till torrent-filer. Som icke-jurist har jag svårt att se varför Google kan ignorera take-down notices och länka till upphovsrättskyddade torrenter medan ThePirateBay och Swetorrents blir fällda i domstolar.

    SvaraRadera
  4. Vad händer om målet går ända till EG-rätten?

    SvaraRadera
  5. Google kan strunta i upphovsrätten pga sin makt. Makt och pengar har alltid stått över lagen. Så är det och kommer det nog alltid förbli.

    SvaraRadera
  6. Med tanke på ditt inlägg demokratibloggaren verkar också svenska folkets intelligens följa samma trend.

    SvaraRadera
  7. @Demokratiblogg; Ditt inlägg är tydligt off topic. Jag hyllar din rätt att uttrycka dina åsikter på din egen blogg, men inte här. Av princip raderar jag inte kommentarer, men jag vill passa på att framhålla att jag inte sympatiserar med Demokratibloggens inlägg.

    SvaraRadera