söndag 7 mars 2010

Smutsig valkampanj

SvD befarar att den fria debatten i bloggosfären, youtube m.m. kommer att smutsa ner valkampanjen. Det märklig är att SvD som bevis för sina farhågot tar ansats i händelser som inte ens har någon beröring med de sociala media som sedan räknas upp.

Själv tror jag att den fria debatten i främst bloggosfären gynnar transparensen och öppenheten inför den kommande valkampanjen. Politikerna kan inte längre som tidigare kontrollera vilken information som tillåts nå ut till väljarna och måste därför vara mera noga med både vad som sägs och görs. Smutsiga bykar kan inte längre gömmas i mörka hörn och visst kan man förstå att politikerklassen är missnöjd med denna utveckling. Med de glömmer då bort att enligt vår grundlag så utgår makten från folket och därför är den fria debatten till nytta för en livaktig demokrati.

Precis som tidigare i gammelmedia kan det naturligvis inträffa att felaktig information sprids via bloggosfären. Politkerna har dock all makt att kommentera och bemöta sådana felaktigheter eftersom gammelpartierna alltjämt kontrollerar TV, radio och gammelmedia i övrigt. Det är trots allt genom de gamla traditionella kanalerna som gemene man i huvudsak får sin information.

Gammelmedias traditionella uppgift var att bevaka makthavarna till folkets bästa. Jag anser att gammelmedia har förvaltat detta ansvar dåligt. SvD:s oro för sociala medias roll i den kommande valrörelsen handlar nog mest om gammelmedias missnöje över den konkurrens som nu kommer från bloggosfären med flera sociala media. Tidningsbranschen är i kris och istället för att omvärdera sina egna affärsmodeller blir det enkelt att kasta smuts på konkurrenterna. Men detta om något är en smutsig kampanjmetod!

Uppenbart har bloggosfären snappat upp väsentliga frågor som antingen helt eller delvis har förtigits eller missats av gammelmedia. Vi har FRA-debatten, debatten kring SWIFT-avtalet, debatten kring datalagringsdirektivet, IPRED m.m. m.m. Här har bloggosfären och inte minst Piratpartiet spelat en mycket viktigt och kanske avgörande roll. Något som vi inte tidigare har sett och jag har verkligen svårt att uppfatta folkligt deltagande i den politiska debatten som något negativt för demokratin.

Opassande skriver i samma ämne och ger också en del nyttiga tips. Och MMI lovar att hålla debatten ren.

2 kommentarer:

  1. I stort håller jag med dig. Jag gillar inte smutskastning. Men jag menar samtidigt att politikerna får tåla en hård gransking, så länge den rör deras politik och inte får formen av integritetskränkningar.
    Jag tror att i sak är det inte värre i sociala media än i gammelmedia.
    Transparans, öppenhet är viktigt. Men alla, inklusive politikerna ska försöka hålla en saklig ton. I såväl nya som gamla media.

    SvaraRadera
  2. Smuts går bort med friska nyheter. Som den här on ACTA i EP:

    http://twitter.com/telecomix/status/10137233166

    Debatt med utfrågning Tisdag. Omröstning Onsdag.

    SvaraRadera