Vid Eksjö tingsrätt kommer inom kort troligen två av fyra domare att vara gifta med varandra. Lagmannen har i ett yttrande till domarnämnden förordat en hustru till en befintlig rådman skall få tjänsten som ny rådman. Detta trots att det fanns andra sökande.
I ett uttalande har lagmannen sagt att det finns inget hinder mot att gifta par är domare i samma domstol. Han glömmer då regeln i 4 kap 12§ rättegångsbalken som förbjuder gifta par att samtidigt sitta som domare i rätten. Med tanke på att Eksjö tingsrätt är en mycket liten domstol och att antalet mål som kräver 3 domare ökar så torde det för var och en vara uppenbart att denna rättsregel hindrar tillsättningen av hustrun till den befintliga rådmannen. Men tydligen kände inte lagmannen till denna bestämmelse.
Men med tanke på att domarnämndens ledamöter till huvudsaklig del består av medlemmar i det feministiska nätverket Hilda och att den som tävlade med hustrun om rådmanstjänsten var man så kanske sådana oväsentligheter som lagregler inte hindrar tillsättningen?
Makt och vänskap förblindar. Detta ditt exempel är väldigt tydligt på den punkten.
SvaraRaderaDet är klart att lagmannen ifråga normalt sett förstår att tresitsar utgör ett problem om personalen är jävig.
Hej,
SvaraRaderaÄr det någon som driver detta fall?, är det anmält?
Johann Binninge
RO
@Johan: Tvärtom, den feministdominerade domarnämnden har godkänt att det gifta paret sitter i samma domstol. Den här texten hittade jag på Infotorg:
SvaraRaderaDomarnämnen godkänner gift par vid liten tingsrätt
Domarnämnden följde lagmannens vilja i Eksjö tingsrätt. Därmed kommer två av fyra domare att vara gifta med varandra.
Docent Eric Bylander pekade på att rättegångsbalken ställer upp ett uttryckligt förbud för gifta par att döma tillsammans och han ställde sig tveksam till denna lösning.
Men i förra veckan bestämde sig Domarnämnden för att gå på lagmannens linje. Nu har protokollet blivit offentligt. Så här kommenterar nämnden förhållandet att den föreslagne kandidaten är gift med en av domarna i Eksjö.
Docent Eric Bylander pekade på att rättegångsbalken ställer upp ett uttryckligt förbud för gifta par att döma tillsammans och han ställde sig tveksam till denna lösning.
Vidare anser Domarnämnden att den omständigheten att hon är gift med en rådman vid den aktuella tingsrätten inte innefattas i de sakliga grunder som ska beaktas i ärenden gällande tillsättning av ordinarie domare".
Jag tror att det är likadant vid vissa andra domstolar, t ex Eskilstuna.
SvaraRadera