lördag 15 augusti 2009

AD tillåter tillsvidare poliser att engagera sig politiskt

Häromdagen uppmärksammades att Polisstyrelsen i Västerbottens län ville förbjuda poliser att engagera sig politiskt. I ett inlägg gjorde jag bedömningen att polisstyrelsens beslut var olagligt.

I ett första beslut har nu Arbetsdomstolen upphävt polisstyrelsens beslut till dess lagakraftägande avgörande föreligger. Även Arbetsdomstolen synes alltså vara inne på linjen att det aktuella beslutet strider mot lagen.

Inte helt oväntat välkomnades beslutet av Polisförbundet som i ett pressmeddelande låter meddela:

- Att vara politiker är en grundlagsskyddad rättighet och polisers erfarenheter behövs i politiken



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

10 kommentarer:

  1. Din egen "rättsutredning" av ärendet tidigare måste jag säga var kort och elegant. Varje gång man kan påvisa att ett myndighetsbeslut strider mot lag, för att inte tala om grundlag, förtjänar en applåd!

    SvaraRadera
  2. Tack, tack...vi får se om min rättsliga bedömning håller hela vägen i mål. När det gäller domstolar kan man aldrig vara helt säker.

    SvaraRadera
  3. Nej, vi får väl hoppas att de ser att den aktuella polisen (socialnämnden) får lov att välja mellan tjänst och politiskt engagemang. Det finns faktiskt tillfällen man inte kan sitta på dubbla stolar.

    Som sagt - Judge Dredd, någon?

    SvaraRadera
  4. @Michael: Det kan säkert finnas situationer då rollen som polis och rollen som ledamot i socialnämnden är oförenliga. Då får detta lösas på samma sätt som man löser alla andra jävssituationer, nämligen genom att personen ifråga inte deltar vid föredragning och beslut. Ett generellt förbud för poliser att arbeta i socialnämnder känns dock inte som rätt lösning.

    SvaraRadera
  5. En av de poliser som diskuterades var ju t.o.m. ordförande (!) i socialnämnden.

    Hur skall polismannen få reda på vilka fall som inkluderar information, som han inte bör få reda på?

    Skall polisen i socialnämnden ha en sekreterare som screenar fallen åt honom och tar reda på i vilka fall, som polismannen skulle få reda på brottsaktivitet, som inte är känd av polisen?

    Hur skall det rent praktiskt på till?

    Skall sekreteraren kontakta polismyndigheten i syfte att utröna vad som finns noterat om olika personers event. brottsaktivitet? Är det f.ö. uppgifter som lämnas ut vid en sådan förfrågan?

    Och sen' då (förutsatt att sekreteraren får tillgång till dessa uppgifter)?

    Skall sekreteraren meddela den aktuelle polismannen att när det gäller Jan Jansson så kan du inte delta i föredragning eller beslut, eftersom du inte bör få reda på, vad du just har fått reda på - nämligen att Jan Jansson har ägnat sig åt brottsaktivitet, som inte är känd av polisen. Så glöm genast Jan Janssons namn - men kom ihåg att du inte får delta när socialnämnden handlägger fallet Jan Jansson...

    SvaraRadera
  6. @juristen,

    Jag har inte tolkat det hela som ett generellt förbud att vara verksamma politiskt. Däremot så är det ett faktiskt problem med dubbla stolar (anmälningsplikt etc) som gör det minst sagt tveksamt om man det inte skall vara generellt förbjudet att sitta i socialnämnden.

    Det finns säkert fler situationer där polisrollens ansvar är så tydligt i konflikt med ett politiskt engagemang att det är olämpligt - t ex om en polis är politisk engagerad i SD eller AFA - att sitta i en nämnd eller för all del vara polis - eller skall vi verkligen ha poliser som är aktiva nynazister eller vänsterfascister i socialnämnden?

    SvaraRadera
  7. @Michael: Nej, vi skall inte ha poliser som är nynazister eller vänsterextremister överhuvudtaget. Om du läser mitt tidigare inlägg så framgår också att föreningsfriheten inte hindrar ett förbud att tillhöra icke-demokratiska organisationer.

    @Lars: I den mån någon av de berörda poliserna var ordföranden i nämnden så borde han själv inse att han kanske skulle avträda från just den positionen. Ett generellt förbud bör dock inte uppställas av de skäl jag tidigare har redogjort för.

    AD:s kommande dom i detta mål kommer att bli högintressant eftersom AD blir tvungna att pröva frågor som berör den allra innersta kärnan i vår grundlag. Utfallet är inte alls givet.

    SvaraRadera
  8. Då väntar jag med spänning på den förste aktive SverigeDemokratiske polisens politiska engagemang!

    SvaraRadera
  9. @Michael: Tja, poliser som tillhör SD är kanske inte politiskt korrekt i alla läger. Själv kan jag dock inte se något principiellt hinder för en polis att tillhöra SD.

    SvaraRadera
  10. Nej, det är väl inte det politiska engagemanget som är märkvärdigt (eller kontroversiellt i det här fallet heller) - utan det faktum att man innehar en politisk förtroendepost som - hur man än vänder och vrider på det - innebär konflikter med den polisiära yrkesutövningen och polisiära skyldigheter.

    En polis som är ordförande i socialnämnden på SD:s mandat är kanske lite mer svårsmält än att en som sitter på socialdemokraternas mandat - men konflikten är densamma.

    SvaraRadera