fredag 3 juni 2011

Politiker förtjänar inte vår respekt

Idag kan vi läsa hur media förvånas över att ungdomar inte tycker att demokrati är så viktigt och att ungdomar tycker att diktatur vore Ok.

Själv är jag inte så förvånad. Ungdomar har förmågan att se hur politiker beter sig. Att politiker endast agerar för att maximera sin egen makt, att politiker ser till sin egen lycka hellre än till befolkningens, att politiker ljuger och ständigt sviker. Detta gäller politiker oberoende av politisk blocktillhörighet. I min egen helt ovetenskapliga undersökning härintill har 52% svarat att de inte litar på politiker, oavsett blocktillhörighet.

Här är ett par kommentarer från de som röstat:

"Gång på gång har jag varit naiv och trott på att politiker menat vad de sade. Aldrig mer. De har bevisat att ett politikerlöfte inte är värt någonting."

"Politikers mål är makt. Oavsett priset."

"Finns ingen politiker som skulle låta bli att ljuga om denne skulle tjäna på det."

Jag har alltid fått lära mig att respekt får man inte det förtjänar man. Enkelt uttryckt kan jag inte förstå att någon politiker har agerat på ett sådant sätt att de förtjänar de ungas respekt. Resultatet av den nu aktuella undersökningen är därför inte särskilt förvånande.

Fler i samma ämne:

Beelzebjörn

Tokmoderaten

Unni Drougge

Scaber Nestor

Intressant?

9 kommentarer:

  1. Ingen verkar ju vara förvånad av undersökningen och artikeln. Om jag var en ledande politiker skulle jag vara rätt generad nu.. De politiska partierna håller på att förstöra vår demokrati.

    SvaraRadera
  2. Nja, din o andras kommentarer är rätt kategoriska. Men om man modifierar sig till att många, alltför många politiker, framför allt de i topposition av dagens aktiva inte förtjänar respekt, då är jag benägen att hålla med.

    Resonerar också om orsakerna till DN-debatt-artikeln här: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2011/06/ungdomars-bristande-demokratiska-kansla.html

    SvaraRadera
  3. Vi behöver göra oss av med dagens fossiliserade partisystem, i realiteten ett tomt skal som står kvar därför att det stöttas på konstlad väg, genom mediamonopolism, journalistik, parti- och presstöd. Och förstås genom att inga andra än politiska partier har rätt att bedriva politik.

    Demokrati kan över huvud taget inte vara någonting man överlåter till en kår av professionella yrkesutövare. Redan Aristoteles visste att demokrati är deltagande demokrati, när vanligt folk har och utövar makten. Valdemokrati å andra sidan är det samma som aristokrati.

    Det talas så otroligt mycket om demokrati, men i vårt vardagliga liv i förhållande till myndigheter och arbetsgivare så är vi närmast slavar som förväntas lyda och aldrig ifrågasätta. Vad är en demokrati som saknar förankring i den vardag där människorna trots allt befinner sig?

    Kan demokrati verkligen vara lika med en symbolisk ritual som tar plats vart fjärde år? En sådan "demokrati" syftar snarare till att ge folklig legitimitet åt makthavarna. "All makt utgår från folket" lyder grundlagens första paragraf. Det är träffande. Makten går från folket ut, men vart går den hän? Inte tillbaka till folket i alla fall. "Demokratin" är då ett fiffigt sätt att suga ut makten från folket.


    Riktig demokrati måste innebära att folket underifrån utövar makt som trycker undan den makt som utövas av eliterna ovan (stater, chefer, kapitalister osv).

    SvaraRadera
  4. Demokratin måste återupprättas! Det är en mycket farlig väg vi är inne på om ungdomarna förkastar demokratin!

    Eller som Churchill sa:

    "Demokrati kan vara en djävla skit, men är trots allt det bästa vi har!"

    SvaraRadera
  5. Som jag har förstått när jag talat med yngre människor så är mitt intryck att de har glömmt sina rötter.

    Att de tror att livet alltid har varit lika bekvämt som det är idag. Att man behöver inte tänka på livets primära, som mat för dagen och tak över huvudet.

    Att våra förfäder fick försaka mycket, blod, svett och tårar, för att vi som lever idag, skall kunna leva de relativt obekymmrade liv vi gör, är glömmt. Sverige var ett u-land fram till 20/30-talet.

    Dagens unga har haft det för bra, för länge, och vet inte hur det är att leva i misär, elände och rädsla för ifall man kommer att överleva till morgondagen.

    Och vad diktatur egentligen är, det har de ännu inte fått smaka på.

    Sara S har en hel del poäng i sin kommentar.

    SvaraRadera
  6. @Lars-Erick; Ja, visst är jag kategorisk. Och det är fullt medvetet eftersom jag dels känner så som jag uttrycker mig, men det finns även en avsikt att skapa debatt i detta så viktiga ämne. För det går inte att förneka att politikerna - oberoende av blocktillhörighet - de senaste åren har gjort vad de kan för att urholka demokratin.

    @Dennis: Visst finns det nog ett inslag av att vissa unga lever i okunskap om forna tiders kamp för allmän rösträtt. Å andra sidan tror jag att de ungas inställning främst beror på politikernas agerande där makten är viktigare än ideologin och där lögnen är ett tillåtet medel för att nå makten.

    SvaraRadera
  7. En pedagogik-kurs till alla politiker kanske kunde vara nått? Vi lärare dricker ju inte och vi ljuger inte heller ;)

    SvaraRadera
  8. Skämt åsido... Det jag ville få fram är att det idag inte ställs några krav på våra politiker. Man kan ju rösta fram vilken idiot som helst. Jag tror det vore bra om våra valda politiker fick en kurs i hur man använder det stora förtroende som följer med arbetet.

    SvaraRadera
  9. Jag har för mig att forskning visar att politiker påfallande ofta infriar sina vallöften. Värre är det nog med de frågor som inte är direkta vallöften. De traditionella partiernas ideologiska kompass har ju inte fungerat speciellt bra de senaste åren.

    SvaraRadera