måndag 9 maj 2011

Mozilla värnar dina rättigheter

Mozilla har överraskat amerikanska Homeland Securitity med sitt mod.

Det handlar om att Homeland Security beordrade Mozilla att förhindra användare av Firefox att kunna ladda ner ett plugin kallat Mafiaafire.Detta plugin har en lista på alla de hemsidor som har stängts ned av de amerikanska myndigheterna och kan därmed vidarebefordra alla besökare från dessa sidor till en ny hemsida där samma material kan återfinnas. I praktiken försvårar programmet myndigheternas ambitioner att stänga hemsidor som gör det möjligt att piratkopiera program m.m.

Homeland Security hade nog tänkt sig att Mozilla snällt skulle lyda, men icke. http://www.blogger.com/img/blank.gifIstället argumenterade Mozilla för att begäran utgjorde en olaglig censur som hotar det fria internet. Mozilla svarade genom att rikta 11 frågor till myndigheten. Bland annat begärde Mozilla att få bevis på att Mafiaafire hänvisar till något olagligt material. Tydligen förekom inga olagligheter för Mozilla har inte fått svar på frågorna.

Ännu ett exempel ur verkligheten på hur myndigheter och intresseorganisationer försöker censurera internet utan lagligt grund eller orsak.

Källa:Torrentfreak

Uppdatering: Läs mer Här

4 kommentarer:

 1. Det är bra att Mozilla står på sig, men framför allt tycker jag att det är intressant hur försök att censurera lätt blir till en självförstärkande process.

  Jag menar, om de vill mena att publicering av Mafiaafire inte är tillåten skulle då även i förlängningen din bloggpost vara otillåten?

  Samma sak har vi förresten sett hända när vissa länders DNS-blockeringslista läckt ut - då har man försökt censurera sajterna som publicerar listan.

  SvaraRadera
 2. @Tor: Kloka åsikter som vanligt. Du har en poäng i att mitt blogginlägg med en länk till Mafiaafire sannolikt skulle anses som olaglig av de amerikanska myndigheterna. Land of the free....my ass. :-)

  SvaraRadera
 3. En fundering. Även om den är olaglig enligt amerikans lag så kan väl, teoretiskt sett, Mozilla fortsätta att distribuera den förutsatt att den som skall ladda ned den kommer från en icke-amerikansk ISP. Eller har jag fel.

  Mozilla gör ju helt rätt de begär att få klarlagt att det finns ett domstolsbeslut på det begärda.

  SvaraRadera
 4. @Håkan: Nja, egentligen har du inte fel. Men kom också ihåg att amerikanerna har givit sig själva rätten att gripa personer var som helst i världen om de anses bryta mot amerikansk lag. Jag har skrivit om detta bl.a. här: http://juristensfunderingar.blogspot.com/2010/08/usa-bekampar-yttrandefrihet.html

  SvaraRadera