tisdag 30 juni 2009

TPB-förvärvet kan vara en bluff

I media rapporteras idag att TPB kommer att bli uppköpt av det börsnoterade bolaget Global Gaming Factory X AB[nedan "GGF"]. Men vad ligger bakom ryktena och vad är det för bolag som säger sig vilja köpa TPB?

Historien bakom GGF som berättas i denna Länk ger bilden av ljusskygga individer och ett bolag som inte tål en närmare granskning.

Uppgifterna om att GGF är ett börsnoterat bolag måste också tas med en nypa salt. Bolagets aktier handlas genom den lilla marknadsplatsen Aktietorget. Vi talar alltså inte om A-listan.

I förra veckan stoppades handeln med aktierna i GGF på grund av misstankar om Insiderhandel, vilket - om det visar sig stämma - är brottsligt.

Under förra veckan handlades aktierna i GGF för mellan 10-25 öre, idag är kursen upp i 36-50 öre enligt Aktietorget. Kursen har sålunda drygt fördubblats på en vecka. Detta kommenteras av Aktietorgets Peter Gönczi på följande sätt:

"
– Nej, man kunde ju misstänka att den information som offentliggjorts idag, den 30 juni, läckte ut redan då, den 22 juni, säger Gönczi."

Om den misstänkta insiderhandeln visar sig korrekt så finns anledning misstänka att ryktesspridningen kring uppköpet av TPB utgör en del i en plan att hissa värdet på GGF-aktierna. Detta kan i sin tur berika de personer som ligger bakom planen. Andra lär riskera att förlora pengar.

Notara härtill att det i media tydligt framgår att GGF inte har lagt något bindande bud. Budet är nämligen villkorat av att bolaget erhåller nödvändig finansiering samt godkännande från bolagsstämma och styrelse. När kursen på GGF-aktien har nått önskad nivå kan sålunda männen bakom bolaget tryggt sälja av sina aktier, fördubbla sin förmögenhet och allt helt riskfritt. De har ju aldrig lovat någon - och allra minst aktiemarknaden - att de verkligen skulle köpa TPB.

Något som ger ytterligare anledning till misstankar är GGF:s urusla eller snarare obefintliga ekonomi. Bolaget har varit föremål för ett flertal åtgärder hos kronofogden:



Av bolagets senast vid Bolagsverket registrerade årsredovisning framgår att GGF:s verksamhet genererar kraftiga förluster och bolagets revisor framställer allvarlig kritik i sin revisionsberättelse. Bl.a. påpekar revisorn att årsredovisningen inte har överlämnats för revision inom lagstadgad tid. Redan denna brist kan medföra ansvar för bokföringsbrott enligt en dom för Högsta domstolen meddelad 2004.

Mycket talar alltså för att dagens nyhet egentligen är ett upplägg till en blåsning av aktiemarknaden. Jag hoppas att jag har fel och att jag är överdrivet misstänksam. Särskilt hoppas jag att TPB-killarna inte av naivitet eller girighet låter låna sina namn till personer som kan komma att blåsa vanliga småsparare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

  1. Jag har själv aldrig någonsin använt TPB aktivt, jag har dock funnits i debatten under olika nick sedan långt före TPB. Jag har nog käftats med de flesta "kända namn" på usenet, gnuheter och bloggar på senare tid. Nu är TPBs saga all. 2009-06-30 tog en liten era slut, finito. Jag sörjer inte, TPB levde anmärkningsvärt länge och har gjort stor nytta i att ställa saker på sin spets, fått många att tänka en vända till. Det är många som fått tänka till om de verkligen vill offra allas rätt till privat kommunikation för sin egen vinnings skull, tyvärr är det ännu fler som ännu inte vågat utmana sina kognitiv och inse vad som står på spel. TPB var en happening. En happening stänger man inte ned med lagar och polismakt, sådana tar slut när deltagarna ledsnar, går hem, drar vidare osv.. Time to move on.

    Det anmärkningsvärda är att industrin inte insåg hur lätt det var, på ett tidigt stadium. Tror nog att de lagt ut långt mycket mer deg på jurister, lobbyister och diverse kostymers resande hit o dit än vad priset för TPB var. För att inte tala om vilka rättsvärden de hann rasera. Fildelning som sådan kommer givetvis inte att upphöra, lika lite som att folks behov av privat kommunikation kommer att upphöra, testa att besöka en skolgård.. Eller varför inte en arbetsplats, vilken som.

    Kommer nästa happening att bli ett ett svenskt varumärke? Knappast, det rätt stora försprång sverige en gång hade, som lade grunden till att TPB kunde uppstå just här, det har våra politiker och jurister slarvat bort i sin inställsamma iver att gå diverse kostymer till mötes. Ur många aspekter är vi idag på efterkälken. Så nästa grej kommer att uppstå någon annan stans, antagligen inte i västvärlden, det är jag helt övertygad om.

    SvaraRadera
  2. @Anonym: Tack för dina kloka ord. Jag är inte heller en TPB-användare men kan förstå symboliken som varumärket står för. Och ett fritt och demokratiskt samhälle är värt att kämpa för....även för oss jurister.

    SvaraRadera
  3. Varför nämns TPB bara en enda gång och TPP annars?

    SvaraRadera
  4. Det var ett väldigt intressant perspektiv på affären!

    SvaraRadera
  5. @Rakio: Ehrmmm, tryckfelsnisse hade smugit sig fram. Rättat nu.

    SvaraRadera