22 åriga underrättelseanalytikern Bradley Manning är den som misstänks för att ha läckt filmen där en amerikansk helikopterbesättning dödade en grupp obeväpnade irakier. Han riskerar nu 52 års fänglse för att alltså ha offentliggjort information som visar hur en krigsförbrytelse begås. Huvudlöst anser jag och det kan aldrig med fog hävdas att filmen skulle hota USA:s nationella säkerhet. Hotet mot USA är istället att man helt har friat helikopterbesättningen från ansvar.
Historien med Manning är på flera sätt obehaglig. Han greps och fängslades i maj 2010 och hölls inlåst en hel månad utan att några formella anklagelser riktades mot honom. Enligt uppgift berättade Manning själv för journalisten och e b.d. hackern Adrian Lamo om att han hade läckt filmen till WIkileak. Lamo skvallrade genast för de amerikanska myndigheterna som sålunda efter en tid grep Manning. Hur det är ställt med rättssäkerheten och källskyddet i USA kan man fundera över.
Det Manning beskylls för att ha gjort är möjligen i formell mening fel. Men i realiteten har han utfört en hjältemod och rakryggad handling genom att avslöja ett massmord utfört av världens mäktigaste militärmakt. Ett mord som samma militärmakt dessutom valt att dölja för allmänheten. Sann demokrati betyder inte bara rätten att få delta i allmänna val utan även att få tillgång till information som möjliggör en granskning av den offentliga maktutövningen. Denna grundläggande demokratiska princip har USA helt åsidosatt och man vill nu straffa och fängsla whistleblowern/regimkritikern.
När Etiopien fänglsade Darwit Isaak upprördes politiker och media. När USA nu i princip gör samma sak med Manning är det märkligt tyst. Inga rop på blockad eller andra ingripanden mot USA. Inte heller lär USA:s ambassadör i Sverige bli uppkallad till UD för en åthutning. Uppenbart är det skillnad på "folk och folk".
Min uppfattning är att Manning förtjänar stöd samt att USA skall fördömas inte bara för det dokumenterade mordet och döljandet av detta utan även för behandlingen av Manning.
En hemsida och facebook-grupp har startats till stöd för Manning. Gör som jag; Gå med och visa din avsky för det framväxande och totalitära samhället till stöd för Manning och andra rättfärdiga personer.
HAX skriver i samma ämne.
Läs även andra bloggares åsikter om Manning, Irak, Wikileak, demokrati
BRB
-
Okej, den här bloggen har varit i vila ett tag, vilket de flesta som
brukade besöka den redan lär ha listat ut.
Det finns flera orsaker till att jag inte...
11 år sedan
"Lamo skvallrade genast för de amerikanska myndigheterna som sålunda efter en tid grep Lamo."
SvaraRaderaUhm, jag antar att det blivit fel och ska vara "... grep Manning" på slutet där?
Förövrigt får jag lite vibbar av historien kring det rättsliga efterspelet kring crackern Kevin Mitnick som visserligen begått kriminella handlingar, men där myndigheterna reagerade helt oproportionerligt på grund av vad som måste beskrivas som ogrundad och uppblåst rädsla.
Även Mitnick fick sitta fängslad länge utan att få några formella anklagelser riktade mot sig. När han väl fick sin dom på 5 år hade han redan hunnit sitta 4,5 år och kom altså ut rätt fort efter det. I åtta månader satt han i isoleringscell därför att åklagaren hade lyckats övertyga domaren att han - håll i er nu - kunde starta kärnvapenkrig genom att vissla i luren på en betaltelefon!!
Ridå!
Björn: Tack för påpekandet. Jag hade missat skrivfelet.
SvaraRaderaLänken ang. Mitnick var intressant. Inte minst eftersom han poserar på bild med samma Adrian Lamo som nu har golat ner Manning. Finns det något samband?
Han lär åka dit. Jag hoppas dock att han kommer friges av presidenten långt innan de 50 åren. Normalt sett en väldigt konstig lag att guvernörer och presidenter kan sätta sig över domstolsbeslut men det är väl just vid tillfällen där domen inte har något med sunt förnuft att göra som benådningsmöjligheten är till för. Det läskiga är väl dock att lagen normalt sett snarare handlar om benådning av gamla finansiärer och vänner.
SvaraRadera@Stroll: Även i Sverige kan man ansöka om nåd. Varvid regeringen har möjlighet att korta eller helt efterge ett utdömt straff.
SvaraRaderahttp://sv.wikipedia.org/wiki/Ben%C3%A5dning