tisdag 8 december 2009

Sverige 2009 - Avskedad för sina åsikter

En grundläggande princip i ett demokratiskt samhälle är att var och en skall kunna uttrycka sina åsikter så länge det som uttrycks inte är brottsligt eller kränkande. Åsiktsfriheten är skyddad genom både vår grundlag och genom Europakonventionen.

Ingrid Carlqvist är en bloggar som jag länge har läst och uppskattat för hennes mod. I sin blogg uttryckte hon åsikter som gick på tvärs med det som annars anses som politiskt korrekt. Hon var ofta skarpt kritisk mot den s.k. radikalfeminismens genraliseringar och förenklingar. Hon stod upp till försvar för de män som inte sällan hamnar snett i rättsväsendet enbart på grund av sitt kön. Inget av det hon har skrivit är olagligt, utan allt har uttryckt sakligt och med goda argument.

Vid sidan av sitt bloggande var dock Ingrid även chefredaktör för tidningen Villaliv. Detta visade sig vara hennes akileshäl. Flera av Ingrids meningsmotståndare mailade till tidningens annonsörer och krävde att de skulle agera för att få Ingrid avsatt. Mailen strömmade även in till Ingrids arbetsgivare.

En av de annonsörer som valde att använda sin ekonomiska makt för kökstillverkaren Ballingslöv som drog tillbaka annonsintäkter om cirka 450 000 kronor enligt uppgift. Stora pengar för en liten tidning. Man kunde förvänta sig att en tidskrift i detta läge skulle ställa sig upp till försvar för yttrandefriheten som ju är hela grunden för tidningens existens. Men icke; Istället har Villaliv fallit till föga för Ballingslövs påtryckningar och nu avskedat Ingrid Carlqvist.

Detta händer alltså i Sverige, året är 2009. Yttrandefriheten är garanterad genom grundlag och internationella åtganden. Men i realiteten inget värd om man som Ingrid kritiserar de som inte får kritiseras, nämligen radikalfeministerna.

Visa er sympati, inte nödvändigtvis med Ingrid men med de värden som skall gälla i en demokrati och med rätten att fritt kunna uttrycka en åsikt. Annars kommer övervakningssamhället att ta över vårt liv alldeles för snabbt.

Gör som jag; Maila era protester till Ballingslöv och Villaliv. Här kommer relevanta e-postadresser:

Ballingslövs VD: thomas.wuttke@ballingslov.se

Villalivs ansvarige utgivare: fredrik@villaliv.net

Gå med i facebookgruppen mot Ballingslöv

UPPDATERING: Ballingslöv har nu svurit sig fria och gör gällande att de inte hade någon inblandning i avskedandet av Ingrid Carlqvist. Fredrik Lindbladh som är huvudägare till tidningen Villaliv tycks alltså ha ljugit.

Man kan då nära en förhoppning att Ballingslöv tydligt tar ställning för demokratiska principer. Det görs enkelt genom att Ballingslöv och andra annonsörer bojkottar Villaliv. Härigenom skulle de visa att de sympatiserar med demokratiska värderingar och samtidigt stärka sina varumärken.

11 kommentarer:

 1. Googlade upp bloggen för att jag kände att det vore roligt att få ta del av vad Ingrid skrivit, men bloggen verkar vara lösenordskyddad. Vet du om det bara är tillfälligt på grund av händelsen eller om den alltid varit det?

  SvaraRadera
 2. Ingrid stängde Bloggen då det osade som mest innan uppsägningen. Hon gjorde det i ett försök att dämpa utvecklingen. Jag och många andra mailade då Villalivs ansv. utgivare och protesterade, Ingrid som då fortfarande var anställd uppmanade oss att sluta maila. Men det var som sagt innan hennes uppsägning!

  Det här är en mycket obehaglig utveckling och trycket mot Villaliv måste bli stenhårt även från gammelmedia!

  SvaraRadera
 3. Det här är Ingrids aktuella blogg som inte är lösenordsskyddad

  http://inteutanminasoner.wordpress.com/

  SvaraRadera
 4. Som vanligt råder det begreppsförvirring.
  Yttrandefrihet är när STATEN inte hindrar dig från att utrycka dina åsikter genom lagar och dyl.

  Att en PRIVAT aktör frivilligt vänljer att upphöra med frivilligt ettablerad ekonomiska realationer med en annan PRIVAT aktör har INGET med yttrandefriheten att göra.

  SvaraRadera
 5. Värt att komma ihåg att samma sak hände en av Piratpartiets aktivister efter han hade varit med i en (1) radiointervju...

  SvaraRadera
 6. Marcus:

  Det räcker inte med att staten inte hindrar folk från att uttrycka åsikter. Yttrandefrihet är en förutsättning för demokrati och staten måste alltså garantera yttrandefrihet för att ett demokratiskt samhälle överhuvudtaget skall kunna finnas.

  Om det inte finns olika alternativ att rösta på för endast de som röstar på ett visst parti får behålla jobbet så har vi i praktiken inte demokrati. Demokrati kräver olika alternativ som diskuteras. När att diskutera ett av alternativen innebär man slängs ut på gatan och ett annat att man befodras så har vi i praktiken Sovjet.

  Sådana samhällen är inte demokratiska och utmärks av ineffektivitet och lögner eftersom de personer med de bästa åsikterna inte behöver sköta jobben bra för att få stanna medan personer med de sämsta åsikterna inte får stanna oavsett hur bra de gör jobbet.

  Avslutningsvis: Belönar man dåligt beteende så får man mer dåligt beteende, Ballingslöv skapar en ny standard för politisk debatt i Sverige. Alla som är privatanställda kan med lätthet plockas bort med trakasserier och anonyma hot. Privata företag belönar nämligen hotelser och lögner.

  SvaraRadera
 7. Juristen: att *kunna* uttrycka sin åsikt räcker inte. Trots allt kan man ju i dagens Iran t.ex. uttrycka sin åsikt att minoritetsgrupp x ska ha samma rättigheter som majoritetsgrupp y - men då väntar repressalier. Nej det ska vara möjligt att *utan_risk_för_repressalier* uttrycka sin åsikt. Och i och med, som Marcus tar upp, företag ska ha viss frihet att välja medarbetare, så är anonymitet extremt viktigt för åsiktsbildning.

  SvaraRadera
 8. Marcus: I formell mening har du rätt. Men här handlar det om en tidning som själv njuter frukterna av yttrandefriheten. Att man då själv agerar så tydligt i strid med denna frihet och även grunderna för ett demokratiskt samhälle är lika förkastligt som när staten griper in.

  SvaraRadera
 9. (Yttrande)frihet i absolut mening existerar bara för den som har tillräckligt med "dra åt helvete"-pengar. Inget nytt under solen egentligen...

  Därmed inte sagt att jag tycker det är roligt det som hänt Carlqvist och givetvis hoppas jag att den fega redaktionsledning/tidningsledning som fått bort Carlqvist får en rejäl knäpp på näsan.

  SvaraRadera
 10. Nu när jag inte behöver frukta något längre så har jag även öppnat den gamla bloggen för er som vill läsa den.

  http://ingrid-carlqvist.blogspot.com/

  Men jag bloggar numera på adressen som Bitten gav er längre upp.

  SvaraRadera
 11. Mycket i detta som är sorgligt.
  En sak som jag dock inte har hittat någon kommentar om är det faktum att social demokratin accepterar en dylik person. politik handlar ju i mångt och mycket om åsikter och i min enfald så trodde jag att ett svenskt politiskt parti skulle vara lite mer intresserad av vad deras funtionärer
  har för åsikter.

  jmf med främlingsfientlighet, nationalism i viss form... åsikter om droger. etc
  alla dessa kan orsaka problem om du inte följer partilinjen.

  nåja man kanske ska se det positiva i detta...
  sossarna i karlskrona kan skryta med att de har högt i tak....eller mer korekt accepterar djupa brunnar....

  -Dan

  SvaraRadera