måndag 27 juni 2011

FlyMe - Eller högtflygande juridik

Ekobrottsmyndigheten har förlorat ännu ett stort s.k. profilmål. Denna gång handlar det om åtalet mot styrelsen för flygbolaget FlyMe. Målet var uppmärksammat i media och bl.a. fick en advokat tillika styrelseledamot och åtalad löpa gatlopp i media.

Den 20 juni kom så Göteborgs tingsrätts dom som här biläggs i som en sammanfattning. I domen ogillas samtliga åtalspunkter. Domskälen är osedvanligt omsorgsfullt utformade och tingsrätten konstaterar på samtliga punkter att något brott inte har begåtts ens i objektiv mening.

Det är dock inte domen i sig som föranleder mig att skriva detta inlägg utan snarare efterdyningarna i media som bäst beskrivs i detta cachade blogginlägg författat av en av de åtalade.

Media nyttjar sig alltså av en docent som tidigare varit gift med en av de åtalades kollegor. En docent som offentligt i GP och andra sammanhang har förespråkat en omkastad bevisbörda i Ekobrottmål. Denne docent vill alltså att Sverige ska bryta mot internationella åtaganden om att den som är misstänkt skall betraktas som oskyldig till dess motsatsen bevisat. Hur tänkte GP när man släppte fram denne docent?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar