onsdag 28 juli 2010

Wikileak - Bryggan mellan gammalt och nytt ?

Vi har alla läst om de drygt 90 000 dokument som har släppts av Wikileak och som berättar om USA:s krigföring i Afghanistan.

Aftonbladets Peter Kadhamar anser att dokumenten visar att traditionell journalistik behövs lika mycket idag som förr. Jag är mycket tveksam till denna slutsats. Varför var det inte gammelmedia som avslöjade USA:s förbrytelser, varför avslöjade inte gammelmedia FRA, varför uppmärksammade inte gammelmedia det orimliga i att man kan dömas för barnporrnografibrott pga tecknade bilder?! Jag tror att svaret är att gammelmedia och dess heltidsanställda journalister är alltför ödmjuka inför makten. Traditionella journalister vågar helt enkelt inte ifrågasätta makten av rädsla för att hamns i onåd, att inte längre bli inbjudna till presskonferenserna på Rosenbad. Journalisterna har helt enkelt svikit sitt uppdrag till förmån för karriären.

Bloggosfären - med Wikileak i spetsen - har därför tillfört en ny dimension. I bloggosfären finns de kunniga personer som utan rädsla vågar granska makten på det sätt journalisterna borde ha gjort. Gång efter gång ser vi hur avslöjande kommer via bloggosfären och hur gammelmedia efter ett tag pliktskyldigast "hänger på".

Andra som också tydligt har svikit sitt uppdrag är gammelpartierna. Inget hörs från de etablerade partierna trots rapporteringen om att USA söker efter den eller de som läckte dokumenten till Wikileak. USA:s agerande har som tydligt syfte att kväsa den kritiska granskningen av krigföringen. Ett rent antidemokratiskt agerande sålunda! Ändå är våra politiker tysta.

Vi skall minnas att Wikileak redan har stängts av en amerikansk domstol efter beställning från en schweizisk bank och att sajten blockeras av Australiens internetfilter. Att sajten kan existera torde främst bero på den svenska yttrandefrihetslagstiftningen. En lagstiftning som redan är under attack från upphovsrättsindustrin som på löpande band har beställt nya och frihetsinskränkande lagar. Det finns därför gott fog för ett antagande att USA kommer att utöva starka påtryckningar mot Sverige för att sajten skall stängas ner. Trots att vår grundlagsskyddade yttrandefrihet står under attack är våra folkvalda politiker märkligt tysta.

Enda undantaget är Piratpartiet som agerar handfast genom att erbjuda Wikileak serverplats och bandbredd. Detta samtidigt som gammelpartierna alltså är skamligt tysta, troligen av rädsla för stormakten USA:s vrede.

Fler i samma ämne:

Fredriks blogg

Farmor Gun

Deepdition

Futuriteter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar