lördag 3 juli 2010

Sexköp och myter

Anna Skarhed är vår nuvarande JK men också f.d. justitieråd (domare i HD) och initiativtagare till feministorganisationen Hilda som nyligen kritiserades av Riksrevisionen.

Nu har hon även gett ifrån sig en statlig utredning om sexköpslagen. Utredningen bär tydliga influenser från radikalfeminismen. Redan i början av utredningen konstaterar denne riskfeminist att det inte finns någon anledning att skilja mellan frivilligt och ofrivilligt sexarbete. Man häpnar!! Vuxna människor som frivilligt väljer att prostituera sig skall alltså jämställas med traffickingoffret? Hur tänker man då?

Men läser man utgångspunkterna för utredningen börjar man förstå. I avsnitt 2.1 framgår att utgångspunkten är "mäns våld mot kvinnor" och att " männens våld mot kvinnor uppfattas som ett samhällsproblem". Men som jag med flera redan tidigare har påpekat existerar inget "mäns våld" eftersom kvinnornas andel av relationsvåldet är lika hög. Skillnaden ligger främst i att kvinnor som regel kan utöva sitt våld utan att behöva riskera något straff. Män däremot häktas och döms hårt om de utövar våld inom en relation.

Hanna Wagenius och Sanna Rayman är kritiska till Anna Skarheds vinklade utredning.

Läs också Greta Garbo's inlägg utifrån den prostituerades horisont.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

 1. Ännu ett exempel på hur svenska utredningssystemet används som politisk slagträ. genom att sätta förutsättningarna och välja utredare så kan man ganska säkert få fram det resultat man vill ha. I detta fallet tex så kunde utredningen endast föreslå kraftigare straff inte lägre straff eller borttagande av lagen.

  SvaraRadera
 2. Men man måste ju ändå säga att det är bra när de berättar i sina utredningar att "Detta är ingen oberoende utredning utan en politisk partsinlaga". Samma sak kan man finna i inledningsorden till handboken för SARA-bedömningar. Handboken är en översättning från en amerikansk förlaga på vilken metoden bygger, i inledningen förklarar översättarna att de ändrat på vissa saker samt valt bort en del riskfaktorer för att de inte passar ihop med feministisk teori (men lika fullt bygger på vetenskapliga rön). Det är ju betydligt bättre med denna oblyghet än att de låtsas som att det finns något i sak som stödjer deras ståndpunkter.

  SvaraRadera
 3. Elin Nordegren fick halv miljard av sin f.d. sex-partner. Hon är dotter av en f.d. socialdemokratisk kvinnominister.

  Varför svenska kvinnor tror, att det är rätt att sälja sex i äktenskap, men fel att sälja tillfälligt sex?

  Tror ni att i äktenskap en man köper kärlek, inte sex. Tror ni att man kan köpa kärlek?

  SvaraRadera