lördag 23 april 2011

Tiggeri och förbud

I viss kretsar är upprördheten över tiggeriförbudet i Sala stor. Jag förvånas över denna upprördhet. De som upprörs är ju samma personer som i andra sammanhang upprörs över människohandel. Men när det gäller romer som tvingas till tiggeri i en internationell och hänsynslös människohandel är tongångarna plötsligt en annan.

Tiggarna har dykt upp plötsligt och i stora mängder. I min stad Göteborg ligger de runt om på gatorna i centrum. Att ingen av dessa tiggare har en förankring i landet är uppenbart. De är hitkörda och avstjälpta av hänsynslösa människohandlare. Du ser samma mönster upprepa sig i alla storstäder runt om i Europa. Pengar som lämnas till tiggaren tas genast om hand av människohandlaren. Varför vill personer - främst på vänsterkanten - stödja denna verksamhet?

Vissa går till och med så långt att de hävdar att förbudet i sig skulle vara olagligt. Argumenten i sig för en sådan ståndpunkt är väl inte helt ihåliga. Men de glömmer bort att all organiserad handel på allmän plats är förbjuden utan tillstånd, samma sak gäller i regel penninginsamlingar. Att tiggeriet sker i kommersiell omfattning råder det inga tvivel om och verksamheten kan därför tillståndsbeläggas och förbjudas.

De som ändå tvivlar bör titta ut i världen. Där kan man få en ledtråd till hur det hela förhåller sig. Blogge skriver bra i ämnet:

"Även i Kina har jag bevittnat tiggeri, exempelvis i form av lemlästade pojkar som ligger med en burk i något skuggigt parti längs gatan. Stympningen av armar eller ben är härvidlag en del av ”affärsidén”, och har utförts av ingen mindre än de slavdrivare som kontrollerar pojkarna, de patroner som alltid finns i bakgrunden för att övervaka affärerna."

Tänk på att om du ger pengar till tiggaren så ger du därmed också ditt samtycke till samvetslös människohandel. Vill du verkligen hjälpa tiggaren kräv då att han/hon genast skickas hem och ställ krav på regeringarna i deras hemländer. Krav som går ut på att hemländernas politik gällande romer förändras så att romernas levnadsvillkor kan förbättras. Endast därigenom kan denna hänsynslösa människohandel förhindras.

6 kommentarer:

 1. Om det nu rör sig om människohandel, vore det då inte bättre att utreda och lagföra det som sådan? Att förbjuda tiggeri är att behandla symptomen och hamnar i gränsdragningsproblem.

  SvaraRadera
 2. Man kan ha den åsikten. Har du samma åsikt när det gäller prostitution?

  SvaraRadera
 3. @Anonym, då är du i varje fall konsekvent vilket är sällsynt bland de som kritiserar förbudet mot tiggeri. Jag kan som sagt förstå och respektera din åsikt även om jag inte helt delar den. Ett förbud mot tiggeri utesluter nämligen inte att man också utreder och lagför människohandlarna. Men genom att förbjuda tiggeriet undanröjer du den marknad som gör det lönsamt och attraktivt att tvinga in människor i denna handel.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Jag letar å letar överallt på nätet om regler och lagar om att tigga i USA-New York om det är olagligt. Vet du något om detta, så vore jag tacksam!

  SvaraRadera