måndag 25 april 2011

ACTA - När lagstiftning blir som en dagens rätt

Jag tillhör de som ofta beställer en dagens rätt. ACTA har på motsvarande sätt beställts av mediaindustrin och politikerna tillagar de lagar som industrin vill ha. Allt utan någon tanke på sådana petitesser som grundläggande principer om mänskliga fri- och rättigheter i ett demokratiskt samhälle.

Tidigare har jag skrivit om hur våra folkvalda ljög om att Acta-förhandlingarna inte skulle beröra internet. Nu rapporterar Acta-bloggen om att Acta har tillskapats på grundval av snedvriden statistik och lögnaktig propaganda. Intressant är att till och med Homeland Security har framfört kritik mot Acta. Hjälp från oväntat håll är också välkommen!

3 kommentarer:

  1. Det borde finnas finnas möjligheter att förena både mänskliga fri och rättigheter och upphovsrättslagen!?

    Vet t ex att vissa musiker störs av att deras musik kan laddas ner gratis, så att det minskar deras intäkter. Många av dem driver ju bolag själva, så ur det perspektivet kan jag faktiskt förstå dem.

    Eller har jag missförstått sambandet med Acta? Är annars emot storebrors övervakning på nätet.

    SvaraRadera
  2. Det finns inget stöd för att artisterna skulle förlora pengar på nedladdningarna. Tvärtom har artisterna aldrig tjänat så mycket pengar som just under den period som nedladdning förekommit, dvs från Napster och framåt. De som förlorar pengar är däremot de multinationella mediaföretagen, som dock fortfarande uppvisar miljardvinster.

    Men visst skall upphovsrätten ha något slags skydd. Men - och det är det som är viktigt - privata ekonomiska intressen skall aldrig kunna medföra att grundläggande fri- och rättigheter i ett demokratiskt samhälle sätts ur spel. Den utveckling vi nu ser innebär dock just detta och är därför oacceptabel.

    SvaraRadera
  3. Att musiker är nöjda är inte målsättningen med upphovsrätten.

    Upphovsrättslagen är instrumentell och har till avsikt att stimulera skapandet av verket i sig. När väl det målet är uppnått så har lagen tjänat sitt syfte. Som all annan offentlig upphandling så bör staten se till att få produkten (verket) till så låg kostnad som möjligt. Sett i det perspektivet är missnöjda musiker en bra sak.

    Så länge de fortsatt är produktiva musiker ska de självklart vara så missnöjda vi bara kan göra dem.

    SvaraRadera