tisdag 29 september 2009

Ifpi anstiftar till brott

Otyg noterar att Ifpi är missnöjda med att Telia har meddelat att de skall begränsa vilka kunduppgifter som sparas.

I en intervju med SVT säger Ifpi att de uppfattar Telia som oansvariga. Upphovsrättsindustrin har gjort liknande uttalanden vid flera tidigare tillfällen. Det upphovsrättsindustrin inte tycks inse är att de genom sina uttalanden kan uppfattas uppmana ISP'erna att spara kundinformation i strid med både LEK och PUL. Om operatörerna sparar information i strid med dessa lagar kan straffansvar aktualiseras och den som har uppmanat annan till att begå brottet skulle - i vart fall rent lagtekniskt - kunna komma att anses som anstiftare.

För mig känns det lite märkligt att politikerna anser att organisationer som - likt Ifpi - rör sig i lagstiftningens skymnningslandskap är skyddsvärda. Snarare borde det vara politikernas uppgift och ansvar att skydda medborgarna mot dessa organisationer.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

  1. Lite märkligt ändå att en lag som IPRED överhuvudtaget kunde komma att existera i vårt land, där både LEK och PUL lagarna står i direkt konflikt med nya IPRED lagen.

    SvaraRadera
  2. Vinkeln att IFPI&co. uppmanar till brott har jag inte tänkt på innan, men det är ju ett sätt att se på det hela.

    Det jag finner mest anmärkningsvärt är ändå att man ger dessa organisationerna tillgång till verktyg som polisen inte har idag, nämligen att koppla ip-nummer till person för ett ganska bagatellartat brott.

    SvaraRadera