torsdag 17 september 2009

Yttrandefrihetens gränser diskuteras i riksdagen

Filmen Bananas har föranlett en debatt i riksdagen om yttrandefrihetens gränser.

Man skulle kunna tro att banföretaget Dole har fått inspiration från upphovsrättsindustrin. För på samma sätt som sina kusiner i film- och musikbranschen försöker Dole tysta misshaglig kritik genom att använda sig av rättsväsendet.

Riksdagsledamoten Mats Johansson [M] uttrycker följande farhågor:

Det centrala är att Dole har lämnat in en stämning mot en enskild svensk filmare och detta ställer oss inför en rad frågor. Vad händer om filminstitutet, som är medfinansiär till filmen, visar den eller om SVT sänder den? Ska Dole stämma dem också? Vi lever i en mer global värld, vad händer då med den svenska ytttrandefriheten?


Men vänta nu....I Sverige har ju en domstol just tvingat en internetleverantör att släcka ner TPB med all den lagliga och olagliga information som finns tillgänglig via denna webbsida. När skall detta faktum läggas till grund för en debatt i riksdagen? Är inte Black Internets eventuella ansvar lika avlägset som filminstiutets och SVT:s eventuella ansvar om de visar filmen Dole? Var går gränsen för våra fri- och rättigheter? Skall gränsen dras efter principen "det är skillnad på folk och folk"?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

8 kommentarer:

 1. Spot on. Det var den första tanken som slog mig när jag läste artikeln i dN. Ser de inte likheterna själva???

  SvaraRadera
 2. Angående Black internets öveklagan behövs pengar:

  http://openinternet.se/

  SvaraRadera
 3. Inte första gången Mats Johanssons avslöjar sina tillkortakommanden. Han är en inte helt okänd fildelningsmotståndare. Varje gång han ger sig in i frågor som har beröringspunkter med internet blir det bara så... så fel!

  Några av Mats Johanssons tidigare avtryck i debatten:

  Fullständig idioti i Almedalen
  Sverige efter i kampen mot nätpiraterna
  Ingen frihamn för nätpirater

  SvaraRadera
 4. @Nils2: Ja, Mats verkar nu ha gått från att bekämpa hemska brott till att försvara yttrandefriheten. Detta trots att Dole antagligen anser filmen Bananas som lika olaglig som fildelningen är för upphovsrättsindustrin.

  SvaraRadera
 5. Bananer är viktiga, inte bara i EU utan också tydligen i riksdagen. Nästan lite kul, faktiskt!

  SvaraRadera
 6. Men vilken protektionism han ägnar sig åt. Ska han verkligen förhindra att bananrepubliken Sverige blir Dole-republiken Sverige, eller :)

  SvaraRadera
 7. Doles PR-byrå är duktiga: en grundlös stämningsansökan, "frivolous lawsuit", och vips står alla och rakryggat hävar yttrandefrihet. Inte en enda politiker eller journalist har tagit tag i frågan om hur Dole behandlat sina arbetare. Tvärtom sägs att filmens innehåll är sekundärt, det viktiga nu är att den får visas.

  SvaraRadera
 8. Tyvärr så har jag svårt för denna debatt.
  Man kan tycka vad man vill om Dole men i detta
  fall så måste jag erkänna att jag har en viss förståelse för att Dole inte är speciellt pigga på att filmen visas.

  Denna sida
  http://www.reuters.com/article/entertainmentNews/idUSTRE5677C520090708

  ....tycks alltid vara väldigt dåligt representerad i Sverige......

  SvaraRadera