torsdag 17 september 2009

Pedofilkortet spelas gärna ut när integriteten skall avskaffas

Pedofili och övergrepp mot barn är något de flesta av oss ogillar. Detta vet lobbyister och politiker. Pedofilkortet är därför ett enkelt knep att ta till för dessa grupper i deras strävan att begränsa grundläggande fri- och rättigheter. Den som säger emot måste ju vara en presumtiv peddo, eller?

Men hur relevant är pedofilhotet? Och om det nu är relevant, utgör pedofilskräcken en tillräcklig grund för att avskaffa individens rätt till ett privatliv?

Om skall tro på en rapport från FN så skulle problemet med barnporr på nätet vara gigantiskt. Detta är en uppgift som återkommer till och från. Själv har jag dock nästan aldrig stött på några bilder som skulle kunna klassas som barnporr. Detta verkar märkligt om problemet är så gigantiskt.

Eftersom jag själv aldrig trillar över barnporr får jag ibland för mig att pedofilkortet är ett säkert sätt för politikerna att genomföra lagar som på olika sätt kränker vårt privatliv.

I Storbritannien har man exempelvis nyligen infört en massregistreringlag som kan användas för att bötfälla idrottsorganisationer som låter barnens föräldrar skjutsa sina barn till och från matcher. Boten kan klick in om föräldern inte har låtit registrera sig i ett statligt register. Registret förväntas omfatta miljontals vanliga människor och pedofilkortet används för att motivera denna massregistrering. I Sverige anser Datainspektionen att lagen är omotiverad och oproportionerlig, men ändå införs flera lagar med hjälp av pedofilkortet.

Den som vill bekämpa storerbrorssamhället måste våga frågasätta pedofilkortet och ha modet att bli utpekad som pedofilkramare. Jag tar härmed den risken. Pedofili är otäckt med aldrig ett tillräckligt skäl för att avskaffa individens rätt till ett privatliv.

Dennis Josefsson har läst rapporten som låg till grund för den uppmärksammade rapporten från FN att internet skulle översämmas av pedofiler och barnporr. Slutsatsen blir att rapporten är nonsens och den slutar - inte helt oväntat - med en önskan om ökad övervakning på nätet. Övervakningshetsarna tycks inte dra sig för något, att använda utsatta barn för att nå politiska syften måste betraktas som ren cynism.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 kommentarer:

 1. "Pedofilkortet" är en knepig översättning - the pedophile card antar jag är ursprunget. Det kan lätt missförstås, som om man faktisk hade ett fysiskt kort, tänker jag.

  Kanske "spela ut pedofilhotet" är en tydligare benämning?

  SvaraRadera
 2. Möjligt, men det blir en märklig metafor. Hur spelar man ut ett hot?

  SvaraRadera
 3. Jag menar att "pedofilkortet" inte är ett särskilt bra uttryck på svenska, helt enkelt.

  Man kan ju tänka sig att skriva "...men ändå införs flera lagar med hänvisning till pedofilhotet."

  Eller något annat, men "kortet" fungerar inte så bra.

  SvaraRadera
 4. Om du vill se något som "klassas" som pedofili här bort (UK)
  så kan du gå in på wikipedia eller amazon och titta på
  "1976 album cover for the Scorpions which also appears on Amazon.com and many other sites."

  mer att läsa om detta här:
  http://en.wikinews.org/wiki/British_ISPs_restrict_access_to_Wikipedia_amid_child_pornography_allegations

  vet inte om du har missat den "underbara" utökningen av "asbos" som uk har lovat att inför hos 2000+
  "trubbelmakers" man kommer att sätta upp cctv inne i bostaden hos dessa familjer samt individer....

  *suck*

  tror att någon här borta missade att det ska vara ett "Don't" före 1984.....inte ett "DO"


  -Dan

  SvaraRadera