fredag 16 oktober 2009

Nu föreligger ett skarpt förslag till Acta-avtalet

Enligt uppgifter i media föreligger nu ett skarpt förslag till det s.k. Acta-avtalet som skall förhandlas på ett möte i Sydkorea under november månad.

Omständigheterna kring Acta och vad det förväntas innehålla har politikerna hemlighållit för vanligt folk. Däremot tycks upphovrättsindustrin har fri insyn. Denna obalans mellan medborgare och lobbyisterna från upphovsrättsindustrin gör att man måste fundera kring om hela Acta-avtalet är ännu ett beställningsverk.

Av de uppgifter som har läckt ut kan vi dock sluta oss till att avtalet kommer att medföra en rätt för tullen i olika länder att genomsöka mp3-spelare, mobiltelefoner m.m. i jakten på olagliga musikfiler. Vi har också anledning tro att avtalet kan komma att ålägga internetoperatörerna att bli tvingade att övervaka sina kunder. Därmed tillskapas en privatpolis på nätet. Privatpoliser kallas för medborgargarde, vilket ofta ledde till lynchningar och andra rättsövergrepp.

Det finns dock en strimma av hopp eftersom Europarådet har inlett en granskning av nätanvändares rättigheter i förhållande till främst reglerna i Europakonventionen.

Det som alltmer förundrar mig är den makt som upphovrättsindustrin uppenbart har tillskansat sig över världspolitiken. Ingen annan industriell gren har kommit i närheten av att likt upphovrättsindustrin kunna beställa lagar på löpande band. Dessutom lagar som i allmänhet kränker det som annars brukar anses som kärnvärdena i en demokrati, nämligen, yttrandefrihet samt rätten till ett privatliv utan statlig inblandning.

Fler som skriver om Acta-avtalet hittar du HÄR och HÄR

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

 1. Det är inget märkligt med att upphovsrättsindustrin bestämmer lagarna.
  Dels hotar den nya tekniken hela deras föråldrade produktionsmetoder, och självklart har det redan innan dess varit dessa storföretag med pengar, makt, inflytande, som bestämt politiken. T.ex. införandet av den vidriga TV-reklamen, där apan med jämna mellanrum skall dresseras att göra som kapitalisterna vill. Där har "upphovsrättsinnehavarna" inga problem med att deras verk hackas sönder till hamburgerkött, dom är nämligen bara ute efter pengar, inte konstnärliga rättigheter.
  Dels är användandet av upphovsrättslagarna en lyckträff för fascisterna, som startat krig, dragit med stora delar av västvärlden i en moralisk härdsmälta av nazistiska mått, där rashat, religionskrig, demoniserande av motståndsrörelser, massmord på den egna befolkningen (9/11) ingår som bara en del av beståndsdelarna.
  Dels är den politiska klassen hotad av Internets möjlighet att ge röst åt de som ingen röst haft, och att ge en möjlighet för dissidenter att kringgå politikernas censurförsök.
  En allmän kris hos kapitalismen.
  Jag har en stark trafik från Kina på websiten.
  Alla skall ha TOR. Tråkigt det inte är fler svenskar. Men dom hämtar den väl på annat håll :-)

  SvaraRadera
 2. "Denna obalans mellan medborgare och lobbyisterna från upphovsrättsindustrin gör att man måste fundera kring om hela Acta-avtalet är ännu ett beställningsverk."

  och sådana här uttalanden gör ju inte saken bättre:
  "Apparently, one lobbyist said that perhaps the best way to deal with those rebellious Canadians thinking for themselves is just to use ACTA to force Canada to implement its own DMCA-like law, something that Canada has (thankfully) rejected in the past few years."
  (http://www.techdirt.com/articles/20090925/0128446320.shtml)

  SvaraRadera
 3. Jag säger såhär jag. Kan låta trångsynt men slutar dom inte jävlas med internet snart då får vi väl börja bygga egna nät. Finns ju reglerat hur starka radiovågor man får använda. God tid att bygga intranät över hela sverige och ansluta till internet genom ett gemensamt företag? det som händer nu är totalt oacceptabelt i min värld. kommer aldrig att anpassa mig. :)

  SvaraRadera