fredag 2 oktober 2009

FRA 2.0

Ingen har väl missat att rikdagen åter skall ha en omröstning i FRA-frågan.

Falkvinge uppmärksammar att oppositionen har lagt fram en motion med yrkandet att FRA-lagen skall rivas upp. Det låter ju bra men vad innebär detta yrkande?

Mona Sahlin säger att oppositionen vill riva upp och göra rätt, vilket skulle innebära att den nya lagen ersätts med en annan. Däremot är hon väldigt förtegen om hur den nya lagen kommer att se ut. Vi bör ju också hålla i minnet att den nuvarande lagen i grunden är en produkt som arbetades fram under tiden sossarna satt vid rodret.

Mina förhoppningar om att oppositionens version av FRA-lagen skulle ta större hänsyn till integritetsfrågorna är tyvärr inte särskilt stora. Tvärtom är det ju sossarna med Bodström i spetsen som har drivit fram flertalet av de integritetskränkande lagar vi tvingas leva med idag. Och Bodström har inte heller visat någon ånger. Tvärtom trycker han på för att påskynda införandet av datalagringsdirektivet.

Självklart handlar detta om strategi inför det snart stundande valet. Bättre att låta den sittande regeringen få ta ansvar för sossarnas idéer än att själv behöva bära detta ansvar i nästa mandatperiod. Jag finner ingen anledning tro att sossarna skulle kommer att stå för en bättre FRA-lag än den nuvarande. Kanske har jag fel, men vi borde avkräva oppositionen besked om exakt vilka förändringar som skall införas i deras version av FRA-lagen. Det vore rimligt att dessa besked lämnas i god tid före valet.

2 kommentarer:

 1. I sju val har jag röstat på Sossarna, det händer inte igen! Tills de inser att vi medborgare inte accepterar denna övervakning är det Piratpartiet som gäller!

  Jag lovar att det handar inte om fildelning - det handlar om integritet! Det är inga problem att fildela med tillräklig säkerhet. Problemet är att politikerna ska övervaka mina telefonsamtal, e-post konversation, surfande och dessutom mitt resande och mycket annat.

  /Riverman

  SvaraRadera
 2. Är det inte detta som den parlamentariska utredingen, med deltagare från alla riksdagspartier, ska komma fram till?

  Jag tror mycket om Mona Sahlin, men jag tvivlar på att hon är sierska.

  SvaraRadera