torsdag 17 juni 2010

Riksrevisionen kritisk mot möjlig feministisk vänskapskorruption

Hilda är ett kvinnligt nätverk som består av ledande kvinnliga jurister. Syftet är att främja kvinnliga jurister intressen och att kvinnor skall nå höga positioner inom rättsväsendet. På grund av könet, inte kompetensen sålunda.

I Sverige tillsätts ordinarie domartjänster av Domarnämnden som sorterar under Domstolsberket. Generaldirektören för Domstolsverket heter Barbro Thorblad och aktiv i Hilda. Även vår nuvarande JK Anna Skarrhed är aktiv i Hilda.

Av Domarnämndens ledamöter är hälften kvinnor, alla är aktivia i Hilda. Genom nämndens ordförande Barbro Thorblad - aktiv i Hilda - kan alltså intresseorganisationens ledamöter få majoritet vid omröstningar och tillsättningar av domartjänster.

Riksrevisionen har varnat för att intresseorganisationens majoritetsinflytande kan vara förtroendeskadligt och innebära jäv. Riksrevisionen uppdrog därför åt Domstolsverket att utreda och svara på om det fanns några risker med Hildas makt över domartillsättningarna. Domstolverket valde att svara genom Barbro Thorblad som alltså själv får svara på om hon anser sig jävig genom sitt engagemang i Hilda. Kan man förvänta sig ett objektivt svar? Knappast.

Nyligen väckte Hilda uppmärksamhet när organisationen tillsatte en hög domartjänst med en kvinnlig chefsrådman framför två manliga lagmän. Man skall då veta att chefsrådman är en lägre tjänst än en lagmanstjänst. Kön framför kompetens!

Maria Abrahamsson kommenterar:

Majoriteten av ledamöterna i den statliga nämnden som har till uppgift att vaska fram och till regeringen föreslå namn på lämpliga domare, ingår i en enkönad sammanslutning (pakt eller sekt, skulle det nog ha hetat om det vore män) som har till uttalat mål att bland annat öka antalet domare av ett visst kön (utan hänsyn till om det finns mer kvalificerade personer av det andra könet att välja på). Dessutom är Domarnämndens protokollsrutiner så hemliga att ledamöternas värderingar av kandidaternas meriter inte går att kontrollera i efterhand.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

 1. Det här är feminism i praktiken.
  Men det visste vi som följt denna
  ideologi sen länge. När män gynnar
  män är det fult. När kvinnor gör
  det så är det OK. Givetvis är inget
  bra.

  SvaraRadera
 2. När kvinnor startar klubbar för att lyfta fram kvinnor så är det feminism i praktiken.
  Vad kallas det när män gör samma sak.
  Så här har män gjort i alla tider, herrklubbar, frimurare och allt vad det heter. Där inflytesrika affärsmän, politiker och andra träffas för att göra affärer knyta kontakter mm.
  Nu har kvinnorna lärt sig göra samma sak??
  Vad är problemet?

  SvaraRadera
 3. Tja... Jag instämmer med Anonym här ovan - samma problem som en del exklusiva herrklubbar med överläkare, advokater och andra makthavare i sina led ^^

  SvaraRadera
 4. Det skulle nog kunna ses som ett problem om det visade sig att majoriteten i Domarnämnden var frimurare... på samma sätt bör man betrakta om man är med i Hilda.
  Problemet som jag ser det är att JK i fallet är jävig, men ändå är den som beslutar att det är OK. Om Anna Skarrhed inte varit medlem i Hilda och tagit samma beslut har det varit mycket enklare...

  SvaraRadera