söndag 13 juni 2010

Judar förbjuds delta i Pride parad

Organisatörern av Gay Pride paraden i Madrid förbjuder judar att delta i årets parad. HAXär upprörd och jag delar hans känslor.

Särskilt märkligt blir det om man dels betänker att flera folkrättsexperter har uttryckt att bordningen av Ship to Gaza fartygen skedde i enlighet med folkrätten. Men alldeles oberoende av detta undrar man om organisatörerna av Pride paraden anser att alla judar i hela världen bör bära en kollektiv skuld för den israeliska regeringens handlingar. Den globala judekonspirationen odlades friskt i 30-talets Tyskland, men verkar nu åter ha fått fäste i Europa. Det är ju å andra sidan inte särskilt länge sedan Spanien var en fascistisk stat.

I Sverige skulle med stor sannolikhet en liknande åtgärd vara olaglig och kunna anses utgöra hets mot folkgrupp.

Läs mer: Gulan Avci, Sanna Rayman

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

10 kommentarer:

 1. "Förbjuder judar att delta" - är det verkligen så undrar jag och klickar på länken och får på par sekunder reda på att nej, det handlade om att en delegation från Tel Aviv inte fick vara med.

  SvaraRadera
 2. Definiera "judar".

  En riktig troende jude kan lika lite vara aktiv homosexuell som en katolik. Om de homosexuella inte är välkomna i judendomen varför ska judendomen vara välkommen bland de homosexuella? Det vore som att bjuda in ku klux klan till prideparaden, dräkterna kanske är ok, men ändå... (Låtom oss bortse från alla de vansinniga människor som väljer att tro på diverse religioner som förespråkar avrättning för människor som de)

  Menar du israeler? Det är inte hets mot folkgrupp att utesluta representanter för en stat man ogillar.

  SvaraRadera
 3. Jag undrar också vilka folkrättsexpeter som säger att bordning var skitfin och bra. Gärna någon länk till där de uttalar sig.

  SvaraRadera
 4. Juristen:
  Wafan läste du själv det du länkade till? Om du gjorde det varför ljuger du då?

  Jag antar att du som alla andra Israelkramare kommer bli tyst nu och låtsas som att det regnar.
  Men Ni kanske borde tänka lite på det, att varenda gång ni måste ljuga för att kunna försvara Israel så sjunker ert anseende och ni blir färre.

  Vilka folkrättsexeperter är det som tycker att bordningen och morden var OK?
  Internationella röda korset kom ju nyligen med ett uttalande om att blockaden är olaglig, kan man lagligen genomföra något olagligt?

  SvaraRadera
 5. @Anonym och Profanum: Läs gärna uppdateringarna i mitt förra inlägg. Då förstår ni vilka folkrättsexperter jag hänvisar till. Och Profanum; Det stämmer att Röda korset har kritiserat blockaden. Du glömmer dock gärna den kritik som Röda korset också har riktat mot palestinernas ledare Hamas. Vem kramar vem, profanum? Försök att hyfsa debatten till en saklig nivå.

  @Mumfi: Du ber mig definiera "Judar": Det är ett uttryck för antingen ett folk (Israelerna) eller en religiös grupp.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Judar

  Med ditt resonemang borde man även bannlysa muslimer och med Per Starbäcks resonemang alla Iranier som ju kommer från ett land som systematiskt förföljer homosexuella. Jag delar inte er uppfattning.

  SvaraRadera
 6. Juristen:
  Varför tror du att jag glömmer den?

  Det var inga vagnar med från vare sig Iran eller någon annan muslimsk stat. Om judar = Israeler eller judar så förstår jag verkligen inte det ständiga ylandet och gråtandet om antisemitism.

  SvaraRadera
 7. Med mitt resonemang? Jag förde inget resonemang. Jag uttryckte ingen åsikt alls om vilka som borde bannlysas eller inte. Jag bara förundrades över ditt påstående, och så kollade jag den källa som du angav och såg att påståendet inte stämde.

  SvaraRadera
 8. Jag vill nog tycka att israeler och judar inte är riktigt liktydiga. Israeler borde lämpligen utgöra mängden israeliska medborgare, en grupp som säkerligen innehåller både muslimer och andra trosinriktningar som inte korrekt kan kallas judar. Likadant finns det säkert ett stort antal personer som inte är medborgare i Israel som av olika anledningar anser sig själva vara judar, eller anses så av andra av obskyra anledningar.

  Nu är det så att, lämpligt eller inte, paraden valt att inte välkomna ett gäng israeliska medborgare, som avsåg att delta i egenskap av representanter för sin regering. Det tycker jag är väsenskilt från att förbjuda alla israeliska medborgare från att delta, eller från att förbjuda anhängare av vissa religioner, eller från ett visst ”folkslag”.

  Jag är övertygad om att paraden innehåller både medborgare av staten Israel och bekännande av religionen Judendom. Även om min personliga reflexion är att det är ungefär lika konsekvent av de som tror på första testamentet att vara öppet homosexuella som det vore för en rom att gå med i nazistpartiet i tyskland på 40-talet...

  SvaraRadera
 9. Mumfi:
  Fast det är ju själva poängen; för Israelkramare så ÄR kritik av Israel antisemitism.
  Det började som ett propagandaknep men numera har det blivit inetsat i dem själva så att de tror att det är samma sak.

  SvaraRadera