tisdag 3 januari 2012

2011 - EN TILLBAKABLICK

2011 har varit ett turbulent år. Protester har spridit sig över världen och kulmen såg vi i Nordafrika där den Arabiska våren ledde till att flera diktaturer störtades. På ytan kan man därför förledas till att tro att 2011 var det år då friheten och demokratin skördade nya framgångar.

Men hur gick det då sedan? I både Algeriet och Egypten skördade Muslimska Broderskapet och anknutna Al-Nahda stora valframgångar. De största nationerna i Nordafrika styrs nu alltså av islamistiska partier. Kan vi lita på att dessa partier har för avsikt att vårda och försvara den nyvunna demokratin?

Det finns mycket som talar för att så inte är fallet. Den norsk-irakiske författaren Walid al-Kubasi granskar i dokumentären Frihet, likhet og Det muslimske brorskap det muslimska broderskapets agenda och syn på demokratiska samt mänskliga rättigheter. Budskapet från ledningen för broderskapet förfärar.

Höga företrädare för Muslimska Broderskapet tvekar inte att öppet uttala att demokratin är ett djävulens redskap som man endast avser att nyttja för att vinna makt. Ett annat budskap är att Europa skall erövras genom barnvagnen och demokratin. Och nej, detta är inte någon islamofobi från min sida, utan orden kommer direkt från ledande företrädare för det Muslimska Broderskapet. Precis som alla andra partier och organisationer med stort inflytande och politisk makt ska även denna organisation granskas oberoende av religiös tillhörighet.

Jag rekommenderar var och en som är intresserad av demokrati- och frihetsfrågor att titta på dokumentären som sändes i Svensk TV den 23 december 2011. Bilda er egen uppfattning och fundera över om det finns anledning att glädjas eller förfäras över resultatet av Frihetsåret 2011:

3 kommentarer:

 1. OT

  Lista med sajter/företag som protesterar mot SOPA:
  http://sopastrike.com/

  SvaraRadera
 2. Du tycks ha ett spamproblem.

  Följer utvecklingen i Tunisien via vänner på plats, där 'islamister' fick en majoritet. På många sätt känns läget där jämförbart med om KD/SD tog 40+ % i Sverige.

  Konservativa arslet-före-motvilligt-in-i-framtiden-typer, no doubt, men långt ifrån salafisterna i Egypten. Vi har en tendens att placera alla islamister med tomtarna i Saudiarabien, medan vi rankar våra egna bakåtsträvare på en skala med många nyanser.

  Delar din oro ang Brödraskapet. Väldigt osäkert vilka krafter inom rörelsen som kommer att bli tongivande de närmaste åren, men de uttalanden du länkar till är oroande. Jag har förbannat Egyptens progressiva ett par miljoner gånger för att så många av dem bojkottade valet och lät galenpannorna få mer inflytande än de skulle ha fått, men... Vad gör man? Vore naivt att tro att allt skulle bli solsken efter revolutionen.

  På den ljusa sidan kommer framtida despoter och förtryckare ha väldigt svårt att glömma det Mubarak fick erfara, som ingen trodde kunde hända - att folket KAN resa sig. Nu vet folket det också, och tålamodet med nya idioter kommer troligen att vara kortare.

  Vi får hoppas på det bästa.

  SvaraRadera
 3. @Beelzebjörn: Ja, signalerna från Egypten oroar. Nu rapporteras att en s.k. moralpolis har etablerat sig och det rapporteras att de med käppar och tillhyggen misshandlar kvinnor som inte klär sig sedligt. Glädjande nog verkar det dock som att kvinnorna slår tillbaka. http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.823706-kvinnor-spoade-upp-instormande-moralpolis

  SvaraRadera