lördag 20 februari 2010

Microsoft samarbetar med NSA

Redan för cirka 10 år sedan avslöjades att alla windowsprogram levererades med en dold programnyckel kallad NSAKEY. Det spekulerades i att detta var en bakdörr som gav den amerikanska spionorganisationen NSA tillgång till användares datorer. Microsoft förnekade och det hela stannade vid spekulationer.

Nu rapporteras attt NSA har varit delaktiga även i utvecklingen av Windows7.

Att NSA länge har hyst en önskan att kunna gå in och läsa data gjordes klart redan 1993 när de släppte ett förslag om det så kallade Clipper-chippet som skulle ge användarna stark kryptering men dessutom erbjuda amerikanska myndigheter möjligheten att genom en bakdörr kunna läsa information från vilket system som helst.

Även Google har för avsikt att inleda ett nära samarbete med NSA.

Förvisso förnekar Google att NSA skulle få tillgång till användares privata information såsom email-konton. Men historien visar att NSA är en organisation som inte är särskilt känslig när det gäller integritetsfrågor. Många kommer väl ihåg hur NSA under 2006 avslöjades med att i hemlighet ha avlyssnat miljontals amerikanska medborgare.

Den amerikanska s.k. Patriot Act gör det också enkelt för NSA att tvinga Google och andra företag att lämna ut känslig personlig information. I en intervju i december 2009 sa Googles VD Eric Schmidt följande:

The reality is that search engines, including Google, do retain this information for some time and it's important, for example, that we are all subject in the United States to the Patriot Act and it is possible that all that information could be made available to the authorities.


Patriot Act berör inte enbart amerikanska medborgare utan kan användas för att spåra och gripa indivder i hela världen. Detta är en konsekvens av section 814 i Patriot Act, vilket jag har beskrivit tidigare; Här

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

7 kommentarer:

 1. OK, det där lät allvarligt och jag hoppas du har väldigt bra belägg och fakta för vad du skriver för det var ju inte småpotatis precis! Jag har visserligen hört det där förr men jag har inte hört eller sett nån som har bevis för det! Å andra sidan är väl ingen förvånad om det skulle vara sant?

  SvaraRadera
 2. Till Anonym ovan. Du gör nog säkrast i att utgå från att det är sant, plus en hel del till. Detta av den enkla anledningen att det inte går att kontrollera mjukvara som utvecklas slutet, någon insyn finns inte till skillnad från öppet utvecklad sådan där varenda kommatecken i koden diskuteras öppet mellan alla som vill vara med i utvecklingen.

  Jämför gärna med politiken och offentlighetsprincipen. Skulle du lita på en politiker som vägrar låta sig granskas och vars beslut är lika hemliga som sluten källkod, när denne ber dig välja honom - Lita på mig, ge mig din röst.

  -steelneck

  SvaraRadera
 3. Vad används det för mjukvara inom regering och riksdag?

  (Jo, jag vet redan svaret.)

  SvaraRadera
 4. Som Steelneck säger så är enda sättet att vara säker att använda öppen mjukvara. Några trevliga bieffekter är att den är fri, gratis och bättre.

  SvaraRadera
 5. @Anonym18.04: Beläggen för mina påståenden hittar du i länkarna. Men visst, både Microsoft och Google förnekar att de lämnar ut personlig information till NSA. Jag känner mig dock inte helt övertygad och hur som helst så kan NSA med hjälp av Patriot Act få ut alla info de vill om samtliga individer i hela världen.

  SvaraRadera
 6. Det du beskriver (läsa epost m.m.) ligger gott och väl inom ramarna för "lawful intercept". Detta är relativt välkänt. NSA har troligen tillgång till häftigare saker. Exakt vad vet vi inte förrän i efterhand, men det är ju det som gör det roligt att spekulera.

  SvaraRadera
 7. pga av effektiviteten av krypton så blir den här typen av "hål" viktigare och viktigare.
  AES, DES eller tripple DES som vissa ibland tror är lätt att knäcka är inte lätta att knäck. men om man har tillgång till ändpunkterna så behöver man inte knäcka dessa krypton....

  Om man sedan har tillgång till microsoft för att gömma sin kommunikation så har man ju all möjligheter i världen.


  -Dan

  SvaraRadera