lördag 27 februari 2010

Upphovsrättsindustrin - De nya piraterna

I åratal har upphovsrättsindustrin klagat över de hemska pirater som kapar deras vinstgivande alster.

Nu har det dock avslöjats att upphovsrättsindustrin sannolikt är de enskilt största banditerna och ett nytt begrepp har sett dagens ljus - Voddlergate.

Copyriot och Christopher Kullenberg beskriver insiktsfullt upphovsrättsindustrins GPL-intrång. Helt fräckt parasiterar upphovsrättsindustrin på fri mjukvara och man låser in denna i strid med de villkor som gäller för nyttjandet.

Enligt min bedömning råder det därmed ingen tvekan om att upphovsrättsindustrin bryter mot Upphovsrättslagen.

Vi känner till vilka sanktioner som brukar drabba den som påstås bryta mot de upphovsrättsliga reglerna. Det brukar handla om hårdföra polisrazzior, beslag, viten, långa fängelsestraff och höga skadestånd. Men när det som nu är upphovsrättsindustrin som systematsikt bryter mot lagen så händer ingenting. Myndigheterna tiger och blundar.

Men genom Voddlergate har det faktiskt öppnats en möjlighet att låta upphovsrättsindustrin få smaka på sin egen medicin. De som har bidragit till att skapa de fria mjukvarorna är alla delägare till de rättigheter som är förenade med mjukvarorna. Det enda som krävs är sålunda att några av dessa skapare går samman och voila; Hela upphovsrättslagens sanktionssystem blir tillgängligt. Det handlar om vitesförbud, intrångsundersökningar och skadestånd. Notera att det inte behöver styrkas någon faktisk ekonomisk skada eftersom redan s.k. ideell skada ersätts.

Jag skulle med ren och skär skadeglädje gärna bidra till att låta upphovsrättsindustrin få smaka på de lagar som de själva har specialbeställt.

Copyriot utvecklar saken ytterligare.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

 1. Richard Stallman höll nyligen ett tal kring detta, "Copyright versus Public" på University of Berne.

  http://www.edri.org/edrigram/number8.4/stallman-speech-bern-2010

  Talet är ca två timmar långt och Richard Stallman har mycket intressant att berätta, som annars inte kommer fram i MSM-medierna:

  Ladda ned/lyssna här;
  http://www.digitale-nachhaltigkeit.ch/wp-content/uploads/2010/02/RichardStallman_2010-02-11_CopyrightVSPublic_Bern.ogg

  SvaraRadera