tisdag 31 maj 2011

Kvinnor är immuna mot straff

En 18 årig kvinna åtalades för våldtäkt mot barn sedan hon haft sexuellt umgänge med en 14 årig pojke. I förhör uppgav pojken att samlagen inte hade skett med samtycke.

Tingsrätten har nu friat kvinnan. I domskälen skriver domstolen att inget våld förekommit och att domstolen utgår från kvinnans berättelse som innebar att samlagen skett med ömsesidigt samtycke.

Bevisvärderingen framstår som korrekt, men det är intressant att tingsrätten fäster avseende vid att inget våld förekommit. Barnvåldtäkt förutsätter nämligen inget våld utan ansvar kan och skall utdömas även om ett samlag har skett med ömsesidigt samtycke.

I ett annat mål dömdes en 16 årig pojke till ansvar sedan han haft sexuellt umgänge med sin minderåriga flickvän, detta trots att samlagen skett med ömsesidigt samtycke.

Gammelvargen kommenterar rättsfallen och minns att domen mot den 16 åriga pojken väckte feministernas vrede. Han undrar om dessa feminister blir lika upprörda nu när den 18 åriga kvinnan friades.

Återigen kan sålunda konstateras att kvinnor är immuna mot straff och att de undgår ansvar i fall där män blir dömda.

3 kommentarer:

 1. En yngre man frikändes i en liknande dom.

  https://lagen.nu/dom/nja/2007s201

  SvaraRadera
 2. Ja, genom 6 kap 14§ BrB ges en möjlighet till straffrihet när åldersskillnaden är liten. Men som HD säger i det av dig länkade rättsfallet skall denna bestämmelse tillämpas med största restriktivitet. I det rättsfall jag kommenterar är åldersskillnaden sådan att ansvarsfrihet inte lagligen kan komma ifråga, det är därför könet på förövaren som fällde avgörandet.

  SvaraRadera
 3. "Därvid synes det vara rimligt att i fall där den yngre än mycket nära 15- årsgränsen godta en större åldersskillnad än när den yngre är just över 14 år. "

  Det kan inte vara detta som påverkar?

  SvaraRadera