lördag 27 mars 2010

Malmström vill censurera internet och återuppliva SWIFT-avtalet

Under den vinklade rubriken Malmström vill blockera barnporrsajter rapporterar SvD att kommissionären Malmström vill införa censur på internet. Som vanligt spelas barnporrkoret ut för att skänka legitimitet åt denna folkrättsstrida handling.

Förslaget möter motstånd från Tysklands justitieminster samt från flera medborgarrättsorganisationer. Malmström har dock tagit lätt på kritiken. Som vanligt väger alltså yttrandefrihet och andra grundläggande rättigheter lätt i politikernas värld.

Ecpat stödjer inte helt oväntat förslaget med det osanna argumentet att det bara i Sverige skulle ske 50 000 sökningar per dag efter barnporr.

Mytbildningen kring att det skulle förekomma ett stort antal predatorer och barnporrsajer på nätet har sakligt sågats av Oscar Schwartz i tre inlägg: HÄR, HÄR och HÄR.

Snälla politiker; Det räcker nu, så gott som alla är emot barnporr men vi har för länge sedan genomskådat er när ni använder barnporren som ett falskt argument för att beskära våra rättigheter! Lägg ner, gör om gör rätt!

Malmström ligger inte på latsidan. På hennes blogg kan man läsa att hon vill väcka liv i SWIFT-avtalet som nyligen kasserades av EU Parlamentet. Hennes retorik till stöd för avtalet blir dock motsägelsefull när hon i ena stunden talar om att den information som skall överföras till USA endast får användas för terrorbekämpning, men i nästa stund säger att uppgifterna inte kan begränsas till att avse endast misstänkta personer. Föraktet för demokratins spelregler tycks inte ha några gränser!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

 1. Nu när parlamentet har förkastat SWIFT och vi har Lissabon fördraget. Hur ser det ut med möjligheter för kommissionen att skicka SWIFT genom parlamentet igen så här kort tid efter avslaget, är det verkligen tillåtet? Eller kommer de bara ändra några meningar i texten för att kunna göra det?

  SvaraRadera
 2. Det finns det som står över yttrandefriheten och även demokrati i vissa sammanhang - mänskliga rättigheter.

  Om du, Juristen, inte har förmågan att kunna se saken ifrån flera synvinklar, förstå sammanhangen i detta förslag, hålla proportionerna (både på vad som är allvariga brott och på hur stor skadan blir för de drabbade) hoppas jag verkligen inte att du är en praktiserande jurist.

  I bloggsammanhang tycks förkärleken för konspirationsteorier allt som oftast överskugga både sunt förnuft och medmänsklighet. Detta gäller dessvärre både författarna och kommentatorerna. Inte minst sker detta med ämnen som rör sexuella brott.

  Det är ganska tröttsamt i längden att det numera är regel med få undantag i bloggarnas medium att få höra "pk" användas som skällsord, att empati för offer konsekvent benämns som "moralpanik", att "förbud" och "censur" blivit synonymer, att den högst mediokra boken "1984" plötsligt blivit en odiskutabel framtidsvision.

  Tragiskt.

  SvaraRadera
 3. @A.K.N: Jag tillåter mig att ta ganska lätt på din kritik. Om du hade tagit dig tid att läsa min text och även länkarna skulle du ha sett att de som bekämpar Malmströms nya censur bl.a. är en organisation för personer som utsatts för sexuella övergrepp i barndomen. Vem är du att veta bättre än de som verkligen har genomgått helvetet?

  Du hoppas att jag inte är yrkesverksam som jurist. Jo, det är jag. Kritiken mot Malmström kommer också från tysklands justitieminister. Dvs minister för rättsväsendet i Europas största land med 80 000 000 invånare. Men du vet alltså bättre?

  Empati för offer kan man ha utan att för den sakens skull kränka grundläggande fri- och rättigheter. Du talar om mänskliga rättigheter men har då alltså inte fattat attt just yttrandefriheten och rätten till privat kommunikation regleras genom både Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna och genom FN-konventionen?

  Tyvärr är det tack vare sådana som du som politikerna lyckas genomdriva övervakningssamhället. Slit dig från Let's dance-tittandet och läs på lite. Du kommer att vidga dina vyer, vilket sannolikt till en början kommer att kännas smärtsamt.

  SvaraRadera
 4. Helt lysande artikel och svar till @A.K.N
  Anders

  SvaraRadera
 5. Bra skrivit Juristen! Sverige har ju redan börjat censurera klipp på youtube bl.a. Vanliga musikvideos och även privata oskyldiga klipp. Blir till att sälja av bilar och spisen och kylen hemma snart... Köpa vedspis och inportera is från norr för att kyla ner det kött man lyckas komma över. Fy fan! / Frisk

  SvaraRadera