söndag 22 augusti 2010

Assange och förundersökningssekretess

HAX frågar retoriskt:

"Sedan när blev det praxis att svenska åklagare offentliggör att de låtit anhålla folk i sin frånvaro? Kan inte sådant tänkas... försvåra utredningen? Eller kanske provocera fram ett flykt-beteende?"

Mitt svar är att just läckor om att någon har frihetsberövats i sin frånvaro är ganska ovanliga, men att förundersökningar läcker till media är däremot vardagsmat. Hur ofta har du inte läst artiklar om att "NN har gripits och misstänkt för....."? Ganska ofta skulle jag tro. Har du då funderat över hur journalisterna har fått tillgång till informationen och om den som lämnade ut informationen följde lagen?

De lagbestämmelser som reglerar den s.k. förundersökningssekretessen återfinns i 18 och 35 kapitlet Offentlighets- och sekretesslagen. I 18 kapitlet finns de bestämmelser som är avsedda att skydda polisens och åklagarens brottsutredande arbete. Denna sekretess förfogar polis och åklagare över. Dvs de kan välja att läcka information till media, vilket också sker dagligen. Oftast i syfte att använda media som nödvändiga idioter när polis eller åklagare vill nå något syfte. Kanske vill de visa resultat, få mer budgetanslag eller så vill någon göra karriär.

Men det polis och åklagare i regel väljer att inte komma ihåg är de sekretessregler som finns i 35 kapitlet. Dessa reglerar sekretessen till skydd för den enskilde och denna sekretess innebär att information nästan aldrig får lämnas ut eftersom den enskilde typiskt sätt riskerar att lida men av att informationen blir offentlig. Men som sagt; en sådan petitess som att följa lagen brukar sällan eller aldrig bekymra poliser eller åklagare. Detta fick Assange erfara, nästa gång är det kanske Din tur!

3 kommentarer:

 1. ... men snälla nån, det kan ju inte hända mig.

  Betr sekretess, bestämmelser om det tillämpas bara om det gynnar makthavarna (o vad DE anser viktigt), inte när de kan skydda den enskilde.

  SvaraRadera
 2. Kvinnor ljuger inte om våldtäkt därmed behövs inga andra bevis för detta brott än att man kan konstatera att den utpekade/åtalade/tilltalade är en Man.
  Off the record alltså...

  SvaraRadera
 3. Kvinnor ljuger inte om våldtäkt?En 22-årig kvinna blev dömd till villkorlig dom efter att ha ljugit om våldtäkt ganska nyligen

  SvaraRadera