måndag 9 augusti 2010

Piratpartiet får alltmer stöd

Många av Piratpartiets motståndare, däribland moderaten Kent Persson, gottade sig åt Falkvinges groda i barnporrdebatten.

Men när krutröken nu har skingrats noteras att piratpartiet får stöd från allt fler. Bland de som nu stödjer Piratpartiets linje finns en juridikprofessor, ledarskribenter och även journalistförbundets ordförande samt ett bibliotek.

Och tänker man efter så var Falkvinges uttalande egentligen inte så kontroversiellt. Hans åsikt -för det var hans personliga - återspeglade vad närmare halva riksdagen ansåg i samband med kriminaliseringen av innehav av barnporr. Medias sensationsjournalistik tycks inte ha tagit hem vinsten denna gången.

9 kommentarer:

 1. Fel fel fel.
  Anna Troberg i Piratpartiet ringde och väckte Rick Falkvinge för rättning i ledet Svarta Torsdag. Skyll inte på media.

  SvaraRadera
 2. Jag sa ju att det var sjukt överdrivet. Jag håller med om att innehav av information aldrig ska vara kriminellt. Om man inte får se nåt, hur vet man vad som är förbjudet? Går inte ihop. Man ska inte kunna slänga fram en bild till en random person o göra den olaglig för den råkar se bilden. Eller "råka" lämna bilder hos nån och sen sätta dit den. Visst blir det äckliga konsekvenser i extremfall, som exempelvis barnporr men jag tycker man ska angripa det på nåt annat vis. Fullkomligt vidrigt brott, javisst, men se så för tusan till att jaga rätt på de avskum som gör övergreppen istället för att sopa det under mattan.

  SvaraRadera
 3. @Minata: Du har rätt men ändå inte. Visst klampade Falkvinge ut på tunn is när han gav uttryck för en privat åsikt, men han motiverade också varför han hävdade denna åsikt. Motiveringen raderade media - mestadels - bort. Därför anser jag att rapporteringen var osaklig och vinklad. Håller du inte med? Motivera då gärna varför.

  SvaraRadera
 4. Medias sensationspolitik säger du. Sveriges Radio hade tre oklippta intevjuer den dagen. Rapporteringen i TV var enligt min bedömning klippt på ett för Piratpartiet positivt sätt.
  Men den som fick stenen att rulla Svarta Torsdag. Det var som en effekt på Anna Trobergs initiativ. Inte att media stod utanför Ricks dörr.

  SvaraRadera
 5. Juristen:
  Bara ett litet påpekande: Rick har sagt att det inte var en personlig åsikt utan hans tolkning av manifestet, som innehöll meningen "innehav av information ska aldrig vara olagligt" eller något i den stilen. Vilket var anledningen till att manifesten nu skrivs om (vilket nog var bra, för de är för jävligt dåligt skrivna rent allmänt oavsett vad man tycker om åsikterna).

  SvaraRadera
 6. @ANM: Även "hans tolkning" blir till Rick's åsikt. Annars blir det ett cirkelresonemang. Om Rick gör en egen tolkning som inte överensstämmer med partiets hållning så blir åsikten/tolkningen bara hans egen.

  @minata: Det är riktigt att SR la ut oklippta versioner av intervjun. Men om du googlar och läser texterna som skrev i alla artiklar så tror jag att du får en annan bild av rapporteringen. Och det är nog mest texterna som lästes av allmhänheten, tror du inte.

  SvaraRadera
 7. Och vid sidan om medias sensationspolitik, så finner man en del intressanta artiklar...

  AB tipsar om en träningsvideo/träningsspel där en ung sexig 16-åring "tränar", stönar, visar upp sina guppande bröst, särar på benen och visar upp sina trosor.
  http://www.aftonbladet.se/pryl/article7592084.ab

  SvaraRadera
 8. Det finns två fysiska aktörer i Svart Torsdag (Barnporren och Piratpartiet). Rick Falkvinge som svarade ja till legalisering av barnporr och Anna Troberg som regerade och väckte sagda Rick Falkvinge. Dementipartiet blev till, som DN döpte partiet till.
  Media gjorde sitt jobb. Ska inte media övervaka politiker?

  SvaraRadera
 9. @minata: Jo, media skall självklart bevaka politiker. Men ett grundkrav är att bevakningen skall vara saklig.I det nu aktuella fallet borde bevakningen - dvs utöver ljudfilerna- haft en förklaring till bevekelsegrunderna för Falkvinges uttalande. Lyssnar man på ljudfilerna så förstår man. Läser man "PP vill tillåta barnporr" ...punkt....då förstår man sannolikt inte.

  SvaraRadera