söndag 8 augusti 2010

FBI sänder hotbrev till Wikipedia

Att USA är ilskna på Wikileak vet vi, men jag börjar undra om FBI har förväxlat Wikileak med Wikipedia.

New York times rapporterar nämligen att FBI har sänt ett hotbrev till Wikipedia med hot om stämning om man inte omedelbart tar bort den bild på FBI:S vapensköld som Wikipedia har i sin artikel om FBI.

Många andra organisationer hade säkerligen backat inför hot från FBI. Men inte Wikipedia som istället i ett artigt svar förklarar att man är beredd att ta matchen mot FBI i domstol.

Läs också: USAbloggen

Uppdatering: I kommentarerna har påpekats att Wikipedia inte är en organisation. På rent formell grund är detta naturligtvis en korrekt invändning. Wikipedia är ett projekt som ingår i Wikimedia Foundations solfjäder av projekt. Men rent rättsligt är jag av uppfattningen att denna nyans saknar relevans.

4 kommentarer:

 1. Fel, Wikipedia är ingen organisation. Wikipedia är ett projekt och en webbplats. Wikimedia Foundation (notera m:et) är en förening, som har Wikipedias och dess systerprojekts servrar, och som finns till för att stödja projekten, bland annat för att det ska finnas någon att skicka juridiska klagomål till (inte för att Wikimedia Foundation är ansvarig för innehållet på Wikipedia och dess systerprojekt; det är bara den som lagt in materialet). Intressant i övrigt!

  SvaraRadera
 2. @Calandrella: Tack för tillrättavisningen, även om jag tror att konstruktionen knappast skulle hålla juridiskt. Och om du läser Wikimedia's svar så verkar de också ha förstått att de i och för sig kan ställas till svars för innehållet på Wikipedia.

  SvaraRadera
 3. Alltid roligt att läsa en hövlig "go f*ck yourself"

  mer sånt!

  Dan

  SvaraRadera
 4. Syftar på Mike Godwins brev..

  SvaraRadera