måndag 9 augusti 2010

Mutanklagelser mot kronprinsparet

I sommarens nyhetstorka riktar media mutanklagelser mot kronprinsparet. Bakgrunden är att miljardären Bertil Hult har bekostat en hel del av parets bröllopsresa. Men har anklagelserna fog för sig?

Det är väl känt att Bertil Hult är mycket god vän till kungafamiljen:

EF-affärsmannen är även privat nära vän till kungafamiljen, och inte minst till Victoria och prins Daniel.


Högsta domstolen har konstaterat:

Gåvor som ges inom en vänskapsrelation är inte mutor, även om det samtidigt finns ett tjänstesamband mellan givare och mottagare.


Sålunda framstår uppgifterna i media som ogrundade och mest ett utslag av en missriktad ambitiona att fylla tomrum i en tid av nyhetstorka. Om media istället hade riktat in sig på att ifrågasätta det lämpliga i att kronprinsparet på detta sätt låter sig bjudas på dyra semesterresor så hade debatten blivit mera saklig.

3 kommentarer:

 1. Tja, muta eller inte, så är det en högst olämplig resa. Dvs finansieringen av den.

  SvaraRadera
 2. "Om media istället hade riktat in sig på att ifrågasätta det lämpliga i att kronprinsparet på detta sätt låter sig bjudas på dyra semesterresor så hade debatten blivit mera saklig."

  Jag tror det är exakt detta som vissa medier (DN, Aftonbladet) gör, dvs. ifrågasätter. Gåvan är högst olämplig då Bertil Hult självklart åtnjuter gentjänster från kronprinsessan. Tex. delar Victoria varje år ut "Bertil Hults pris" (www.bertilhultspris.se). Jag vet av erfarenhet att det finns väldigt många föreningar och stipendier som ansöker om att kungahuset ska närvara vid just deras cermonier, men det är väldigt svårt att få dit de kungliga, om man inte bjuder dem på miljongåvor dvs...

  SvaraRadera
 3. @Anonym: Jo, DN och Aftonbladet ifrågasätter förvisso lämpligheten men det räcker inte eftersom sådant inte säljer lösnummer. Därför måste de krydda med en mutanklagelse som inte håller för en närmare granskning. Det var endast denna poäng jag ville få framförd. Att den blivande statschefen låter ett privat företag sponsra hennes bröllopsresa är helt klart olämpligt.

  SvaraRadera