måndag 2 mars 2009

Pirat Bay

Slutpläderingarna i Pirat Bay rättegången är i fullt sving. Skiv- och filmbolagen hävdar att de har förlorat 10-tals miljoner kronor och kräver enorma skadestånd.

För att en rätt till skadestånd alls skall finnas krävs dock att den skadelidande kan påvisa ett s.k. kausalt orsakssamband mellan en viss handling och den påstådda skadan.

Låt oss då granska film- och skivbolagens argument.

Skiv- och filmsäljaren Cdon rapporterar om rekordförsäljning. Tillväxten har i snitt varit 60% per år mellan 1999 och 2008. Intäkterna har under samma period ökat från 12 miljoner kronor till 1 miljard kronor!!

http://www.idg.se/2.1085/1.213320/cdons-skivforsaljning-nar-rekordniva

Intressant att Cdon alltså har kunnat öka sin försäljning med flera 100 procentenheter under samma period som Napster, Pirat Bay m.fl. nedladdningsalternativ har stått till buds.

Även filmbranschen rapporterar om nya rekordnivåer. Ja, 2008 utropas till och med som ett "lysande år i Norden" och från Danmark och Norge rapporteras att flera decennier gamla rekord nu har krossats.

http://www.dn.se/kultur-noje/rekordar-for-nordisk-film-1.481590

Redan en snabb granskning visar alltså att mediabolagens påståenden om förluster och katastrof bygger på rena överdrifter och osanningar. Något kausalt orsakssamband mellan de privata nedladdarna och medieföretagens profit kan helt enkelt inte påvisas. Att medieföretagen ändå driver sina skadeståndskrav visar på ett förakt inte bara för de egna kunderna utan även för svenskt rättsväsende!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar