måndag 30 mars 2009

IPRED - Antipiratbyrån skyldiga till varumärkesintrång

Antipiratbyrån hoppas att IPRED skall hjälpa dem att jaga fildelare. Eftersom APB går ut som försvarare av immaterialrätten framstår det som ett rimligt krav att de själva följer lagstiftningen på området.

Men icke: Den 3 mars 2009 fälldes APB av Patentbesvärsrätten för intrång i annans varumärkesrätt. Detta framstår som märkligt eftersom varumärkesrätten liksom upphovsrätten tillhör immaterialrätten. Att leva som man lär är inte alltid så enkelt.

Även då det gäller andra lagar är APB inte så nogräknade. De fälldes av Datainspektionen för brott mot Personuppgiftslagen p.g.a. att APB olovligen samlade in IP nummer. Efter rabalder och prövningar ända upp i kammarrätten [som APB förlorade] fick de börja leva med ett tidsbegränsat tillstånd från Datainspektionen som löpte ut per den 31 december 2008.

Läs även andra bloggares åsikter om

6 kommentarer:

 1. Jag har nåt minne av att Antipiratbyrån ställde till det för sig när de länkade till SR's inslags om dom från sin hemsida. Enda spåret jag hittar av det för stunden är det här

  "Två mp3 filer, ena är ett inslag om piratkopiering i Sveriges Radio P3, veckan senare har de själva lagt upp inslaget på deras hemsida och i sin tur SJÄLVA brutit mot upphovsrättslagen och blir uppringda av P3 tillsammans med deras jurist.
  Ironi när den är som bäst."


  http://thepiratebay.org/torrent/3291511/Antipiratbyran_staller_till_det_for_sig_i_Sveriges_Radio_P3

  SvaraRadera
 2. Ja, det verkar onekligen som att APB har uppenbara problem att hålla sig inom lagens gränser. Det är onekligen svårt att inte tycka att detta är rätt komiskt eftersom de samtidigt rider ut i media på vita hästar som moralens väktare.

  SvaraRadera
 3. @Juristen:

  Du kan hitta mer av intresse, i bloggen Svensk Myndighetskontroll. Misstanke om fabricering av bevis.

  SvaraRadera
 4. Hej! Klart intressant att läsa och det visar på ett mönster av egenrättfärdighet som är så stor att man kan tillåta sig att verka ovan lagen.

  SvaraRadera
 5. "ett tidsbegränsat tillstånd från Datainspektionen som löpte ut per den 31 december 2008"I och med IPRED och förändringarna av upphovsrättslagen har de nu ett permanent undantag från PUL för att samla in sådana här uppgifter.

  SvaraRadera
 6. @Tor: Japp, så är det och nu gäller det att kämpa för en prövning i Europadomstolen. Förhoppningsvis spolas alla dessa toklagar ner i toastolen!

  SvaraRadera