torsdag 16 april 2009

Åklagare vill åtala för P-piller till unga

Som yrkesverksam jurist stannar jag ibland till och undrar över vart rättssamhället är på väg.

Just nu drar stora demonstrationsskaror fram i protest mot en åklagares beslut att inte väcka åtal i en utredning med en 15 årig flicka som tog livet av sig. Åklagaren verkar på goda grunder ha kommit fram till att utredningsmaterialet inte skulle räcka till en fällande dom. Han är då skyldig att inte väcka åtal. Demonstranterna som varken har haft tillgång till förundersökningen - som ju lyder under sekretess - eller annat faktamaterial tycker sig dock veta bättre när de skränande drar fram med krav på att den misstänkte skall avrättas. Hur blev det så här snett? Skall pöbeln diktera hur de rättsliga myndigheterna skall arbeta? Skall åklagare vika sig inför pöbelns okunniga skränande, av rädsla för att personligen kunna drabbas av repressalier och kanske fysiskt våld?

En åklagare tycks redan ha fallit till föga för den populistiska pöbeldebatten. Det handlar om vice chefsåklagaren Mikael Hammarstrand som i DN säger att han inte skulle tveka att åtala den som skriver ut p-piller till någon under 15 år för medhjälp till våldtäkt.Jag säger jösses! Under vilken sten har denne åklagare legat och tryckt det senaste seklet? Unga kvinnor och män har faktiskt sex med varandra redan före 15 års ålder. Själv debuterade jag före 15 årsdagen med en tjej som var ett par år äldre. Och jag kände mig inte ett dugg våldtagen. Men enligt denne åklagare borde jag kanske ha gjort det?

Är det då bättre att unga har oskyddat sex? Vi lär väl då få se en våg av oönskade tonårsgraviditeter likt det som förekommer i USA. Och varför begränsar sig åklagaren till just P-piller? I konsekvensens namn borde han väl vara lika benägen att väcka åtal mot butiker som säljer kondomer till ynglingar som ännu inte har fyllt 15 år?! Att dessa unga män då samtidigt ökar risken för att drabbas av könssjukdomar kanske inte intresserar åklagaren. Han har ju fått göra sin politiskt korrekta markering!

Jag tar mig för pannan och undrar vart rättssamhället är på väg!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

8 kommentarer:

 1. Jag är i och för sig osäker på hur jag tycker man ska göra, men det du missar är ju att p-piller kan vara smidigt för den som konsekvent utnyttjar någon underårig.

  SvaraRadera
 2. Den där åklagaren, Hammarstrand, har han inte annat att fundera över än P-piller till flickor under 15 år? Har han verkligen tid med sånt här trams, att åtala de som skriver ut preventivmedel till dessa halvstora flickor på knappa 15 år, som börjar närma sig stadiet till vuxna väl medvetna kvinnor? Jag skulle vilja veta om den där Hammarstrand själv inte hade några egna stånd på sin egen kuk någon gång under sin tidiga pubertet... Nej, såna där åklagare tror jag inte att vi är särskilt betjänta av i vårt samhälle som ägnar sin betalda arbetstid åt fånerier som inte ger något tillbaka. Den där åklagaren, Hammarstrand, han borde vara väl medveten om att han i första hand skall sköta sina viktigaste arbetsuppgifter i sitt yrke och inte hålla på med en massa skit.
  Det kanske är på tiden att någon synar vad rättssamhällets representanter verkligen uträttar för de löner och ersättningar de åtnjuter, finansierade med skattemedel.
  Nej, den där Hammarstrand kanske vi inte har något större behov av. Om inte, vad gör vi med honom?

  Ulf O. Huddinge

  SvaraRadera
 3. @Anonym: Jo det är klart att den som utnyttjar minderåriga kan tycka att P-piller är bekvämt. Men kökskniven är det vanligaste mordvapnet sägs det. Skall då de butiksägare som säljer köksknivar fällas för medhjälp till mord? Känns lite långsökt va?!

  SvaraRadera
 4. "Den som har samlag med ett barn under femton år (...) döms för våldtäkt mot barn till fängelse i lägst två och högst sex år." (BrB 6:4)

  P-piller används för att kunna ha samlag. Att skriva ut p-piller är därför att främja samlag. Att ha samlag med någon som är yngre än 15 år är att begå brottet våldtäkt mot barn. Att skriva ut p-piller till någon som är yngre än 15 år är därför medhjälp till detta brott.

  Om du inte gillar lagen så kritisera lagstiftaren (Thomas Bodström) istället för en åklagare som vill följa lagen. Eller kritiserar du alla åklagare som utför sitt jobb, om du inte gillar lagen som de bygger sitt åtal på?

  SvaraRadera
 5. Bevare oss alla för lagvrängare som har en människosyn som gör att de kallar människor i grupp för "pöbel"!

  SvaraRadera
 6. Ja, dendär mikael hammarstrand är ju bara botten ur. Med motsvarande juridisk skärpa kan ju vem som helst åtalas för vad som helst "utan att tveka".

  En sak har livet lärt mig. Det finns bara ETT slags kärlek: föräldrarnas kärlek till sina barn. Denna novell skildrar en... egendomlig variant därav.

  http://nattljuset.blogspot.com/2009/04/utan-skam.html

  http://nattljuset.blogspot.com/2009/04/utan-skam.html

  SvaraRadera
 7. Hej Juristen! Jag håller till fullo med dig om att det inte är en samling människor med plakat, som skall döma någon.
  Vi har visserligen demonstrationsrätt, men att utanför en rättegångssal demonstrera MOT en enskild människa, som ännu inte är dömd, kullkastar de demokratiska principer som skall styra ett rättssamhälle.
  Att demonstrera FÖR liv, frihet,rättvisa tycker jag däremot är helt enligt dessa principer.
  VARFÖR den unga flickan valde att ta sitt liv eller om hon alls hade tänkt göra det, vet vi inget om.Hon kanske endast ville skjuta upp rättegången, (som man tidigare önskade enligt viss rapportering), och att något gick snett.
  Vi VET inget.

  Åklagare Hammarstrand har missat att även TV måste åtalas för reklamen om sexuellt överförbar smitta, som vänder sig till flickor från 13 år som bör vaccinera sig mot livmoderhalscancer.Då måste även de läkare som ger dessa sprutor före 15 års ålder, åtalas.
  Inget politiskt parti skulle våga riva upp lagen om att allt sex under 15 år är våldtäkt MOT FLICKOR.
  Ändå,ofta är det flickorna som trycker på och försöker förföra en kille.Det finns de som tävlar om hur många killar de lyckas förföra på en kväll.Har man glömt alla rön om att tjejer är tidigare utvecklade både fysiskt och mentalt än killar?
  Jag säger inte att det inte finns flickor som verkligen BLIR utnyttjade, men med den syn vi nu har på sexualiteten hos unga kvinnor som ständiga OFFER, kommer det att gå rakt åt skogen med hela rättssäkerheten.
  Det blir så småningom mest synd om dem som verkligen blivit drabbade.En pendel svänger som bekant ALLTID åt två håll lika långt,om man inte balanserar den.

  SvaraRadera
 8. @anonym: Som jurist känner jag väl till innehållet i 6 kap 4§ BrB. Men du borde nog läsa på lite mer. Sex mellan jämnåriga är inte straffbart, även att de är under 15 år. Det följer av praxis. Men åklagare vill förbjuda de sexuellt aktiva 14 åringarna rätten att skydda sig mot oönskade graviditeter och könssjukdomar. Vilket framstår som rätt mycket medeltid.

  SvaraRadera