onsdag 29 april 2009

Peter Danowsky bryter mot god advokatsed

Med anledning av att Tele2 och Bahnhof har låtit meddela att de inte sparar information om internetkundernas IP-adresser låter upphovsrättsindustrins advokat Peter Danowsky uttala följande i SvD:

"– Det är häpnadsväckande att någon som påstår sig vara en seriös teleoperatör vill medverka till lagbrott, vilket är innebörden av vad de gör, säger advokat Peter Danowsky juridiskt ombud i första Ipredfallet och företräder skivbolagens intresseorganisation IFPI i Pirate Bay-rättegången."

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2805029.svd

Uttalandet utgör ett allvarligt brott mot Advokatsamfundets Vägledande regler om god advokatsed. Enligt dessa regler får en advokat inte skandalisera eller göra kränkande uttalanden om en motpart i ett rättsligt förfarande [se VRGA punkterna 5.1 och 5.3].

http://www.advokatsamfundet.se/Documents/Advokatsamfundet_sv/Advokatetik/VRGA_2009.pdf

Genom sitt uttalande beskyller advokat Danowsky förbehållslöst de aktuella operatörerna för medverkan till brott. Förutom att uttalandet står i strid med god advokatsed [måtte någon anmäla advokat Danowsky till Advokatsamfundet] så är det även direkt okunnigt.

Enligt Lagen om Elektronisk Kommunikation finns det nämligen inget krav på att operatörerna skall spara information om IP-adresser. Sådan information får förövrigt inte alls sparas om den inte behövs för operatörens fakturering, för trafik mellan operatörer eller av säkerhetsrelaterade skäl. Detta har bekräftats av bl.a. enhetschefen Christoffer Karsberg på Post och Telestyrelsen, samt Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen i en annan SvD-artikel:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2808969.svd

Genom sitt uttalande i SvD uppmanar sålunda advokat Danowsky operatörerna till att bryta mot ännu gällande lag. Även detta utgör ett synnerligen allvarligt brott mot god advokatsed. En advokat får nämligen aldrig främja orätt. Denna princip utgör den främsta regeln inom god advokatsed.

Snälla någon med mer tid än jag: Anmäl advokat Danowsky till Advokatsamfundet. En sådan prövning skulle vara av oerhört intresse!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

9 kommentarer:

 1. Jag har ju anmält dom till alla jag kommit på tidigare så varför inte det här också! *S* Dessutom så ger jag dig helt rätt i det du skriver så om det är ok för dig så snor jag texten och anmäler advokaten redan ikväll?/ Micke

  SvaraRadera
 2. Please do! :-)

  Kan bli en lustiger vals för Danowsky!

  SvaraRadera
 3. Tack! Då sätter jag igång så att jag kan posta brevet imorgon. Eftersom även JK utövar tillsyn vad gäller advokater så skickar jag en kopia dit också. Det är roligt att skapa vågor! :-)

  SvaraRadera
 4. Lysande. Skall bli mycket intressant att se om anmälan får gehör hos samfundet. Om så blir fallet tror jag att Danowsky har anledning att känna sig lite spak. Skall upphovsrättsindustrin med sin höga svansföring låta sig företrädas av en advokat som bryter mot advokatetiken?

  SvaraRadera
 5. Röde Condoren29 april 2009 16:13

  Tjena Juristen

  Jag tänkte bara säga att du har snackat färdigt på min blogg och inte kommer att släppas fram mera. Ska du vara en idiot, försök att låta lite intelligent på ett sätt. Du har fått ett svar på ditt fåniga inlägg men räkna inte med att få gå i svaromål.

  SvaraRadera
 6. Hej Condoren,

  Oj, att lite ironi kunde göra dig så upprörd. Du verkar agera i sann kommunistisk anda, d.v.s. tysta de oliktänkande. Nåja, jag för ta det som en hedersbetygelse att ha blivit portad från din blogg. Du är dock välkommen att vara både kritisk och ironisk mot mina inlägg. Jag håller det fria ordet högt i kurs!

  Här är förresten inlägget som gjorde Condoren så upprörd:

  https://www.blogger.com/comment.g?blogID=386899633021526780&postID=1089466996348348969

  SvaraRadera
 7. Går inte att läsa.

  SvaraRadera
 8. Glöm inte att följa upp ifall nåt händer med anmälan oavsett utgång.

  Condoren verkar ju ha för vana att stänga av alla som ger en kommentar som inte passar honom, men det är klart kommunisterna brukar ju jobba på det sättet, otroligt skönt att vi inte har fler av dom.

  SvaraRadera
 9. Litet sen kommentar, men jag såg inte posten förrän idag...

  Om jag inte minns fel är det bara klienter och motparter som kan anmäla en advokat till Advokatsamfundets disciplinnämnd.

  Dessutom lär de fria honom. Samfundets granskning av sina skyddslingar är ett skämt. Trots bevis om att advokat Pieter Kjessler, Göteborg, ljög för samfundet, kom man inte ens med en kommentar, om det ens togs upp.

  SvaraRadera