torsdag 2 april 2009

Bloggande Vs. A-kassa

I media råder det just nu upprördhet kring den arbetslöse bloggaren vars A-kassa har blivit ifrågasatt.

Storyn är den att den arbetslöse bloggaren Jenz Kjellberg regelbundet skriver en blogg för tidningen Smålandsposten samtidigt som han uppbär A-kassa. Enligt uppgift tillhandahåller tidningen ett kontor för bloggaren, men någon ersättning för hans arbete utbetalas inte. A-kassan har dock ifrågasatt om detta kan stämma överens med villkoren för rätten till ersättning. Detta ifrågasättande har lett till uppmärksamhet i TV4's soffa och hos media i övrigt. Bloggaren själv skyller allt på regeringen. [?]

Länk till bloggen: http://www.smp.se/blogg/sokaren/

Spontant reagerade jag på samma sätt som den stora massan. Jag tänkte; "Vadå, klart att killen skall få blogga utan att mista A-kassan".

Sedan började jag att läsa på samt fundera över grunderna för mitt ställningstagande och då blev mina slutsatser helt de motsatta.

För det första kunde jag konstatera att Kjellberg har en annan och helt privat blogg.

Länk till den privata bloggen: http://www.svullet.se/

Sålunda kan konsteras att Kjellbergs bloggande inte handlar om en hobby utan han arbetar utifrån ett tjänsteavtal med ett kommersiellt mediabolag, Smålandsposten. Tjänsteuppdrag kan antingen anses falla inom näringsverksamhet eller tjänst. Normalt är tjänsteuppdrag förenade med någon form av ersättning för uppdragstagarens arbete.

Om man har ett tjänsteuppdrag bör man inte kunna uppfattas som arbetslös, i vart fall inte under den period som uppdraget utförs. Vid en närmare genomläsning visade det sig också att A-kassan inte heller har haft för avsikt att dra in Kjellbergs hela ersättning, utan endast för den tid som han utför sitt uppdrag. De har därför bett Kjellberg att inkomma med uppgifter och dokumentation kring uppdragsförhållandet. Tydligen har denna förfrågan ännu inte hörsammats av vare sig Kjellberg eller Smålandsposten.

Om nu Kjellberg verkligen inte erhåller någon som helst ersättning för sitt arbete inställer sig nästa fråga. Är det moraliskt riktigt av ett mediabolag som Smålandsposten, att utan ersättning dra nytta av en arbetslös persons arbete och samtidigt låta A-kassan [och därmed till stor del skattebetalarna] stå för kalaset?

Smålandsposten ägs av Gota Media AB som är storägare i flera dagstidningar. Koncernen omsatte under 2007 849 MSEK med ett rörelseresultat om 97 MSEK. Nog känns det som att denna mediajätte borde har råd att betala en rimlig slant för bloggarens tjänster!? Men tydligen har denna aspekt helt förbigått mediadrevet, eller också förtiger man medvetet denna rätt väsentliga fråga.


Läs även andra bloggares åsikter om

4 kommentarer:

 1. Hej Juristen. Givetvis ska killen ha deg om han jobbar för dem. Jag blir allt mer övertygad om att många redaktioner åker sluskjuts på bloggosfären, de vill haka på den men inte investera. Mysko.

  SvaraRadera
 2. Hej jurist!

  http://www.svullet.se registrerade jag förra året för att börja blogga på, men jag kom aldrig igång. Sedan kom erbjudandet från Smålandsposten att börja blogga där. Jag valde SMP eftersom det redan, så att säga, fanns en läsekrets där. Jag var uppsagd och skulle bli arbetslös och visste inte hur A-kassan skulle reagera på mitt extraknäck, så jag valde att inte ta emot någon ersättning för bloggandet.

  Jag har inte skickat in mina papper till a-kassan, eftersom jag ännu inte fått mitt arbetsgivarintyg. Utan det registreras inte mina papper.

  Bra tänkt, men det är sanningen som ska fram, inte teorier.

  Därvid förblir det.

  Mvh
  Jenza

  SvaraRadera
 3. Hej Jenz, kul att du tittade förbi.

  Du betecknar själv ditt bloggande som extraknäck. Alltså är det inte fråga om en hobby. Du valde att inte ta emot någon ersättning. Alltså måste det ha funnits ett annat alternativ, nämligen att du skulle kunna få betalt?! Du var osäker på hur A-kassan skulle reagera på ditt extraknäck och måste därför ha känt till att agerandet var högst tveksamt.

  Mot bakgrund av dina egna förklaringar kan jag inte förstå din upprördhet över att ha blivit ifrågasatt av A-kassan. Och mitt grundläggande ifrågasättande - om det är rätt att anlita någon för arbete på A-kassans bekostnad - står fast.

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Jag söker en juris som kan hjälpa mig att eventuellt överklaga ett beslut från akassan och länsrätten som sedan inte tgs upp högre upp (överklagade till regeringsrätten).

  Jag hade uppehåll i akkassan medan jag oluggade men pga dokumenerat strul från univeristetet kunde de inte hjälpa mig med ahndledning nr jag skrev uppsats och jag slutade plugga (vad ska man annars göra?) och började söka jobb istället. Akassan anser därför att det inte var överhoppningsbar tid.

  Vill få tips att överklaga till EU om det går.

  Vänliga hälsningar
  Anna Wirmark

  anna.wirmark@gmail.com

  SvaraRadera