torsdag 9 april 2009

Annika Östberg - En omvänd rättsskandal?

Mycket har de senaste dagarna skrivits i ämnet Annika Östberg. Men även tidigare har under flera år engagemanget för Östberg varit stort. Journalister, ambassadörer och andra digniteter har med ett förvånansvärt engagemang hävdat att Östbergs dom på något sätt skulle vara orättfärdig.

Detta engagemang och de argument som framförs fyller mig mest med förvåning.

Läser man på historien kring Östbergs livstidsdom så inser man lätt att straffet hade blivit exakt det samma här i Sverige som i USA. Med dagens restriktiva praxis är det dessutom tveksamt om hon hade fått gehör för en ansökan om att få straffet tidsbegränsat.

Fakta är att Annika Östberg redan i början av 70-talet dömdes för dråp.Bakgrunden till livstidsdomen var dock följande scenario:

Den 30 april 1981 rånmördade Östberg och hennes pojkvän Bob Cox den pensionerade restaurangägaren Joe Torre. Annika Östberg hade planerat dådet, hon stämde möte med Torre under förespegling att han skulle få köpa stulet kött till ett förmånligt pris. Medan Annika Östberg distraherade Torre genom att låtsas ta fram köttet ur bilens baklucka, sköt Cox honom två gånger varpå de stal hans plånbok.

Paret flydde dagen efter mot Kanada på Highway 29 men fick punktering. Medan Cox bytte däcket gick Östberg in i buskarna för att uträtta sina behov. Då stannade den 34-årige polisen Richard Helbush för att hjälpa till med däcket. Cox började bråka med Helbush. Östberg klev då fram och distraherade polismannen på samma sätt som vid det förra mordet, nu genom att leta i sin handväska efter det körkort hon inte hade, varvid Cox sköt Helbush flera gånger i ryggen och bakhuvudet. Östberg sade enligt utredningen till Cox att stjäla polisens plånbok och att gömma kroppen i ett intilliggande dike.

När Helbush inte rapporterade tillbaka fann snart polisen hans döda kropp. Efter en kort biljakt crashade Cox den stulna bilen i ett dike och en eldstrid utbröt. Under skottlossningen hjälpte Östberg till genom att ladda om vapnen. Cox skadades av flera skott från polismännen och gav upp. Östberg försökte däremot att få tag på en pistol innan en polisman tog tag i henne och tryckte ner henne mot marken. Östberg och Cox greps och fördes till polisstationen. Östberg redogjorde i förhör för brotten i detalj, men skyllde allt på sitt heroinmissbruk.De blodprover som togs på henne visade dock inga spår av varken heroin eller alkohol.

Med hänsyn till omständigheterna, att Östberg deltog i planeringen och genomförandet av morden, skulle hon även i Sverige ha dömts som gärningsman och sålunda som fullt ansvarig för brotten.

Ett argument som ofta har förts fram är att Östberg skulle ha varit ett viljelöst offer i händerna på sin pojkvän. Åklagaren och domstolen delade inte alls denna uppfattning, utan tvärtom visade utredningen att det var Östberg som var den dominanta parten.

Rättegångshandlingarna från målet som ledde fram till livstidsstraffet finns tillgängliga på nätet:

http://www.kriminalkanalen.se/wp-content/uploads/2009/04/annika_ostberg_dom.pdf

Efter en genomläsning av dessa handlingar blev jag än mer förundrad över engagemanget för Annika Östlund.

Hennes fall liknar i väsentliga avseenden massor av andra fall. I likhet med exempelvis Mattias Flink är hon tveklöst en massmördare, brotten begicks precis som var fallt för Flink under inflytande av droger och de har båda dömts till livstid för sina brott. Varför är då engagemanget för Östberg så påtagligt medan Flink inte alls får någon uppmärksamhet?

Kan det vara så att engagemanget styrs av könet på brottslingen? Jag kan inte frigöra mig från denna misstanke. Om så är fallet är är Annika Östberg tveklöst en rättsskandal i den meningen att behandlingen av en brottsling inte skall styras av könstillhörighet!

Läs även andra bloggares åsikter om

3 kommentarer:

 1. Instämmer... Väl skrivet...!

  SvaraRadera
 2. Jag håller inte MED óch är verkligen helt säker på att hon inte särbehandlas för att hon är kvinna, vore ju bra om hon gjorde det efetrsom kvinnor allt för ofta särbehandlas i de föesta sammanhang och då menar jag inte en särbehandling till våran egen förmån.
  Jag är glad att hon är i Sverige oavsett om hon var man eller kvinna så hade jag i det här fallet varit glad. Hade varit på sin plats med att då hon vara 18 sätta in resusrser för själva missbruket då hade det trolitvisa aldrig hänt. Även resurser för Flinks missbruk även om jag är helt oinsatt i hans fall. Men helt klart börvi satsa mer på förebyggande åtgärder i tidig ålder för människor som kan komma in i sådant och av det skada andra människor så som ngt så hemskt som mord...respektaer din åsikt men håller inte med, skönt om vi slipper en debatt där vi försöker övertyga varandra, kan man inte få ha sin egen uppfattning så är det himmla trist.
  Ha det gott//Barbie

  SvaraRadera
 3. Barbie: Tack för dina synpunkter.

  Dina synpunkter färgas dock antagligen av att du utgår från uppfattningen att kvinnor är offer. Du anser att det vore bra om Annika Ö blev särbehandlad pga sitt kön och jag läste på din blogg att du bl.a. försvarar Annika Ö:s handlande med att hon hade valt "fel kille". Undrar om du skulle försvara en killes agerande på samma sätt? Hennes val av kille har inte och har aldrig haft med saken att göra. Tvärtom var det ju Annika Ö som kommenderade sin pojkvän att gömma den mördade polisens kropp samt att ta hans plånbok. Enligt åklagaren var Annika Ö den dominanta parten, inte pojkvännen. Självklart hävdade dock Annika Ö motsatsen, vad annat kunde man förvänta?

  Några insatser från Sverige för att förebygga effekterna av Annika Ö:s missbruk har aldrig varit aktuella. Hon flyttade i tidig ålder, redan på 60-talet, till USA med sin mor.

  Man kan alltid fundera på hur länge en livstidsdömd skall behöva sitta fängslad. Men beslutet skall inte färgas av könstillhörighet, lika lite som det skall färgas av etnicitet eller andra ovidkommande omständigheter.

  SvaraRadera