söndag 27 november 2011

PROTESTERNA MOT SOPA VÄXER I STYRKA



Protect IP eller SOPA är den amerikanska lagen som hotar det fria internet. Lagen har lobbats igenom av film- och musikindustrin med de vanliga skrämselargumenten om artister som inte får mat på bordet pga piratkopieringen.

Men upphovsrättslobbyn och deras allierade får nu kraftigt mothugg. En av de främsta förespråkarna för SOPA har varit amerikanska Chamber of Commerce. I protest mot Chamber of Commerce hållning lämnar nu Yahoo organisationen tillsammans med Apple och flera andra stora spelare. Även Google har rapporterats vara på väg att lämna Chamber of Commerce.

Washington Post rapporterar att amerikanska kongressen har fått motta över 1 miljon e-mejl och 87 000 telefonsamtal i protest mot SOPA.

HÄR kan du själv skriva på ett upprop mot SOPA och för Friheten på internet.

Samtidigt som upphovsrättsmaffian skyller internet och piraterna för artisternas låga inkomster rapporteras att musikindustrins eget Spotify betalar löjligt låga ersättningar till artisterna. Den brittiska artisten Jon Hopkins fick ut 90 kronor för 90.000 spelningar på sajten,samtidigt som en enda spelning på radio ger 600 kronor. Sålunda kan konstateras att det inte hjälper artisterna ett dugg även om all musik och film skulle konsumeras helt lagligt. Det är upphovsrättsmaffian som snor åt sig alla intäkter. Det är industrins vinster som skall maximeras genom ständigt ökad övervakning och censur.

4 kommentarer:

  1. Troligen börjar Yahoo, Apple, Google och andra företag som faktiskt lever på och av internet inse att m.h.a. SOPA kan den amerikanska staten blockera deras business. I en tvist med amerikanska staten skulle staten kunna blockera tillgången till deras siter.

    Vad värre är med lagen är väl att amerikanska staten även kan blockera utländska företags .com-adresser. Det har ju tidigare gärna använt statens verktyg för att gynna det egna landets företag.

    SvaraRadera
  2. Problemet med låga utbetalningar från Spotify beror ju inte på Spotify direkt, dom har inga kontrakt med artister utan med skivbolag och andra mellanhänder.
    Svårt att avgöra iofs eftersom Spotify inte redogör några siffror, men jag håller det inte för otroligt att mellanhänderna tar chansen att roffa åt sig mer av kakan när kontrakt ändras för att streama musik.

    SvaraRadera
  3. Anonym: Jag skriver just det du är inne på. Musikindustrin är storägare i Spotify och roffar åt sig intäkterna. Omsorgen om artisterna är obefintlig.

    SvaraRadera
  4. Excellent website. Lots of useful information here. I am sending it to a few friends ans also sharing in delicious. And obviously, thanks for your effort!

    SvaraRadera