torsdag 8 december 2011

2011 - DET NYA INTEGRITETSÅRET

Datainspektionen utnämnde 2008 till Integritetsåret, dock inte i positiv mening utan i meningen att politikerna hade infört en lång rad integritetskränkande lagar. Allt utan någon som helst eftertanke eller analys av vilka de samlade konsekvenserna blev av alla dessa lagar. Jag har skrivit mer i detta ämne HÄR.

När politikerna trots den allmänna folkstormen införde FRA-lagen lovades det dyrt och heligt att spaningen inte skulle användas i polisiära syften och inte för att rikta spaningen mot enskilda individer. Många av oss befarade dock att en ändamålsglidning snart skulle ske och att integritetskränkande information skulle komma att hamna i fel händer.

Och nu har det hänt. Säpo och Rikskriminalpolisen ska få signalspana. Inte i syfte att bedriva spaning eller förundersökning säger Ask. Jag säger f-n tro't. En ändamålsglidning har redan inträffat och när man ändå är på gång, varför då inte också....det är ju så bra att ha....osv. Vi vet ju att Säpo gärna vill använda signalspaningen för sitt polisiära arbete. Självklart vore det mumma för polisen att få tillgång till FRA's databas som lagrar trafikdata i massiv omfattning även beträffande vanliga privatpersoners kommunikation. Att Säpo inte är så noga med att följa lagen skrev jag om HÄR, men det spelar väl ingen roll när nu vanligt folk ska granskas i sömmarna.

Det är dax att förhindra den skenande utvecklingen av allt hårdare övervakning i realtid av alla medborgare. Kan vi få se ett nytt FRA-uppror eller är svenska folket fast framför nästa avsnitt av Idol?

LÄS OCKSÅ: BEELZEBJÖRN HAX KULTURBLOGGEN SVD DN

2 kommentarer:

 1. härligt då har man väl snart en säpo gubbe i hälarna vart man än går :P

  SvaraRadera
 2. Vad polisen vill använda FRA till framgår med all önskvärd tydlighet i den utredning som förre Säpochefen Anders Eriksson genomförde 2009. Justitieministern försöker bara blanda bort korten. Hon hävdar att FRA ska syssla med strategisk spaning, som inte syftar till att avlyssna enskilda. Detta är rent nonsens.

  Det räcker gott att läsa innantill i lagförslaget. Där finns inga hinder mot att spana mot fysisk person. Och som av en händelse råkar det vara just personärenden som intresserar polisen. I den önskelista som Anders Eriksson presenterade -09 handlade i stort sett allt om att FRA skulle utgöra polisens förlängda arm, helt enkelt vara ett hjälpmedel i brottsbekämpningen och det operativa arbetet.

  Polisen är inte intressarad av strategisk information. Ev. säkerhetshots olika modus och bakgrund känner man redan till. Det är hårdvaran, de enskilda personerna man vill komma åt. Fråga vilken polis som helst.

  De olika företrädarna för Säpo gjorde sig igår också skyldiga till freudianska felsägningar. Man uttryckte sin frustration över att FRA inte kunde användas i samband med utredningen av det misslyckade attentetat i Stockholm förra året. I andra ordet framhölls att FRA inte skulle syssla med individer. Och absolut inte brottsutredningar. Och absolut inte operativt arbete. Så att överlämna informationen i självmordsbombarens dator till FRA innebär alltså ingenting av detta?

  Man skulle annars kunna tro att en sådan som Ask hade lärt sig något av debatten. Men icke. Nu haglar felaktigheterna, halvsanningarna och lögnerna igen. Det är riktigt, riktigt ynkligt.

  SvaraRadera