tisdag 13 december 2011

BETALA FÖR UPPLADDNING PÅ YOUTUBE

Youtube har förvärvat tjänsten RightsFlow.

Förvärvet rapporteras vara en konsekvens av att Youtube nyligen tvingades att ingå en förlikning med ett antal företrädare för upphovsrättsindustrin pga uppladdade filmer som innehåll upphovsrättsskyddat material. Förlikningssumman är hemlig.

När du i fortsättningen laddar upp en video till Youtube körs filen mot RightFlows databas som omfattar en vid mängd rättighetsskyddade låtar. Om filen genererar en träff i databasen måste du betala en engångsavgift motsvarande 15 USD och först därefter får du ladda upp och distribuera din video.

Förändringen förväntas generera än större vinster till upphovsrättsindustrin som redan idag själva meddelar att de gör rekordvinster år efter år.

En tanke som slår mig är att många mediaföretag använder sig av material som länkar till videos på Youtube. Likaså finns det företag som i sin reklam nyttjar material som direkt eller indirekt plagierar populära Youtube-filmer. När nu uppladdarna skall betala, kommer då även dessa kommersiella företag som hittills har nyttjat Youtube-materialet gratis också att betala uppladdarna?

Själv kommer jag att radera alla filmer från mitt Youtube-konto.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar