lördag 10 december 2011

UPPHOVSRÄTTSINDUSTRIN CENSURERAR LAGLIG KAMPANJ


Torrentfreak rapporterar att Megaupload har drabbats av upphovsrättsindustrins maffialiknande metoder.

Megaupload hade kontrakterat en kompositör som fick uppdraget att skriva en originalsång för Megauploads kampanj. Vidare kontrakterades flera kända artister. Allt var sålunda fullt lagligt, men när Megauload lanserade sin sång och video på Youtube ingrep Universal Music och tvingade Youtube att blockera videon. UMG hävdade osant att de ägde rättigheterna till allt i videon. Megaupload tog dock strid och kommenterade UMGs påståenden:

“Those UMG criminals. They are sending illegitimate takedown notices for content they don’t own. Dirty tricks in an effort to stop our massively successful viral campaign.”

Detta är bara början på den framtid vi kommer att få uppleva om upphovsrättsmaffian tillåts att härja fritt. Om SOPA-lagen blir verklighet kommer vi att få uppleva ett samhälle där inga kulturskapare tillåts verka, förutom de som har godkänts av de stora mediaföretagen. Är det ett sådant samhälle vi vill ha? Hur länge tänker politikerna jaga vanligt folk, men se genom fingrarna när det gäller upphovsrättsmaffians olagliga metoder?

Som ni ser i länken ovan har Megaupload nu lyckats få upp sin video på Youtube igen. Frågan är hur länge?

Intressant

3 kommentarer:

 1. Verkar som att den inte fick vara uppe speciellt länge. "A few minutes after this exchange Kim contacted us with good news. After filing a YouTube copyright takedown dispute, the video was reinstated. But alas, just seconds later, it was taken down again."

  SvaraRadera
 2. De som agerar på ett sådant sätt gör mig illamående. De är direkta fiender till demokratin, och de borde åka in på långa fängelsestraff. Även de anställda på sådana företag som per order uppifrån agerar för att verkställa en sak som t.ex UMG gjorde, bör även de in i fängelse på långa fängelsestraff. Skadestånden emot UMG borde bli så kraftfullt denna gång att de inte har råd att ta risken att åter igen genomföra den kriminella handling de gjort emot Mega Upload.

  En fråga - jag har letat efter information om Mega Upload ger vanliga användare tillåtelse att återuppladda musikvideon på Youtube? Jag har många Youtubekonton och kan gärna riskera att bli av med några.

  SvaraRadera
 3. @John; Om du tittar i min länk där det står "Youtube" så ser du att videon har laddats upp på ett privat konto. Så det verkar som att filmen sprids parallellt vid sidan av Megauploads konto. I övrigt delar jag dina känslor och förhoppningar. Tyvärr kommer väl dock UMG inte att drabbas av någon sanktion alls. De skyddas av mäktiga och i många fall mutade politiker. Jag såg en lista någonstans på hur stora kampanjbidrag upphovsrättsindustrin har lämnat till ledande senatorer i USA. Det är skrämmande, ska se om jag hittar listan igen.

  SvaraRadera