söndag 18 december 2011

WIKIPEDIA KAN KOMMA ATT STÄNGAS I PROTEST MOT SOPA


Vi har väl alla lärt oss att använda Wikipedia när vi söker information på nätet. Ett enkelt och lättillgängligt uppslagsverk för alla och en var, även om man naturligtvis måste ta till sig informationen med ett stort mått av källkritik.

Men nu rapporteras att det amerikanska lagförslaget SOPA riskerar Wikipedias existens. Wikipedia kommer helt klart att falla under lagförslagets definition på "search engine" och därför kommer det att bli möjligt för amerikanska domstolar att beordra Wikipedia att avlägsna länkar till utländska källor som inte faller upphovsrättsmaffian i smaken. Wikipedia överväger nu att inleda protestaktioner. Ett förslag som övervägs är att stänga Wikipedia tillfälligt. All enligt samma modell som tillämpades i protest mot ett italienskt lagförslag om censur av nätet.

Det framstår som alltmer sannolikt att våra politiker tillsammans med upphovrättsmaffian snart har nått sitt mål. Blockera alla informationskällor som inte passar makthavarna. Om dessa källor enbart innehåller laglig information eller inte är i sammanhanget ointressant. Information skapar kunskap vilket ger väljare och konsumenter som ställer krav. Sådant gillas varken av politiker eller profithungriga företrädare för upphovsrättsmaffian.

5 kommentarer:

 1. Frågan man ställer sig är om Wikipedia gavs ut i tryckt form skulle politikerna och upphovsrättsmaffian då våga kräva att vissa delar tas bort?

  SvaraRadera
 2. Om Wikipedia kom ut i tryckt form skulle frågan helt klart vara mera kontroversiell av traditionalistiska skäl samt att man då hade fått gammelmedia emot sig.

  SvaraRadera
 3. Om Twitter och Wikipedia skulle svartlista IP-adresserna från dessa lagstiftande församlingar skulle vi slippa dessa missfoster till lagstiftning illa kvickt. Jag fattar inte varför man inte gör slag i saken fortare än kvickt.

  SvaraRadera
 4. Stäng google i en vecka tack.

  SvaraRadera