tisdag 20 december 2011

DIKTATURKRAMAREN WIEHE VILL FÖRBJUDA SATIRSångaren Mikael Wiehe är känd för att krama kommunistiska diktaturer. I sådana diktaturer är som bekant inte samhällskritik och parodi ett uppskattat inslag.

Nu verkar det dock som att Wiehe har för avsikt att implementera sina fascination för diktaturer här i Sverige. Det handlar om att Sanna Rayman och Peter Santesson spelade in Mikael Wiehes sång "Mitt hjärtas fågel", men med en ny och satirisk text om att bevara slussen.

Wiehe har genom sin representant i upphovsrättsmaffian, United Stage krävt att de ”omedelbart tar bort detta från er hemsida och alla andra eventuella sammanhang”. United stage har även hört av sig till bloggar som har länkat till låten och krävt att de tar bort länkarna. Kom då ihåg att det inte handlar om en olaglig kopia eller ens en cover, utan en satirisk version.

Wiehe och United Stage har sannolikt inte hört talas om Streisand effekten. För att påminna dem och för att motverka Wiehes försök att tysta debatten länkar jag till videon.Läs också: Mark Klamberg, Frihetssmedjan, Isobel, Johan Folin, Felten Fabulerar, Iconomi

8 kommentarer:

 1. Jag vet att satir/humor har ett visst lagligt skydd i USA, men vad gäller i Sverige i ett fall som detta?

  SvaraRadera
 2. very good post! need to say you did a great job and i really appreciate it!

  SvaraRadera
 3. Flera fel i den blogposten:

  * Det finns inga kommunistiska diktaturer. Det är en motsägelse, ett kommunistiskt samhälle kan inte vara en diktatur. De nationer du tänker på har suttit i det socialistiska stadiet.

  * 100 miljoner? Har du fakta som backar upp den siffran?

  SvaraRadera
 4. Anders Troberg - Så talar en sann kommunist. Självklart var varken Sovjet eller Nordkorea kommunistiska stater. Inte Kuba heller då antar jag. Tröjan har inte jag tryckt, men om du lägger samman folkmordet i Kina under kulturrevolutionen samt under Stalinismen så kommer vi nog nära den siffran. Då lämnar jag övriga kommunistiska ---ehhh ---- socialistiska staters folkmord därhän.

  Sedan kan vi också välja att diskutera sakfrågan. Tycker du att det känns konsekvent att den som i ena stunden fördömer kapitalet i den andra stunden använder sig av kapitalets företrädare för att skrämma samhällskritiker?

  SvaraRadera
 5. Socialism (folkets diktatur) är ett förstadium till kommunism, och anses av många, däribland jag, inte vara ett nödvändigt förstadium. Kommunism, däremot, är ett styrelselöst skick där alla gemensamt på eget initiativ arbetar för det kollektivas bästa. Kommunismen är därmed närmast en "social anarkism" eller "social autarkism", och kan därför inte vara diktatur. Inget av de länder du nämner har ett sådant stadsskick.

  Sovjet och Kuba stannade båda i det socialistiska stadiet, de självidentifierar inte ens som kommunistiska. Korea (vilket är det korrekta namnet, eller om man vill vara mer formell, Demokratiska Folkrepubliken Korea) är bara en monarki kamouflerad som en mix av Stalinism, Maoism och lite egna inslag, men den har ingenting med vara sig kommunism eller socialism att göra.

  När det gäller dödssiffrorna så är de oärliga, då de även inkluderar sådant som världskrig, svält och liknande som inte är en politisk ideologi eller policy. Man kan tex knappast lasta Stalin för att han blev angripen och därmed indragen i WW2, med allt vad det innebär. Man kan lasta honom för annat, men inte de miljonerna.

  När det gäller Wiehe så är det nog snarare så att inget är helt svart eller vitt. Inte ens den mest styvnackade kommunist kan bortse från att samhället idag är urartat kapitalistiskt, och att man därmed måste, till viss del, spela efter de reglerna. Det går liksom inte att ensam börja tillämpa "Från var och en efter förmåga, till var och en efter behov" om man är ensam om att ge... Man måste börja med samhällsförändringar som är förankrade i dagens samhälle, annars kommer man ingenstans.

  Det sagt så håller jag inte med Wiehe i den här frågan. Han om någon borde veta bättre, och borde inse vikten av en fri debatt.

  Å andra sidan så kan jag också, till viss del se hans sida av saken. Kan kanske inte delar de ståndpunkter som förs fram i denna variant av hans låt, och vill inte bli förknippad med dem. Han kanske ser nästa steg, där SD och andra nynazister använder hans låtar i sin propaganda. Mot den bakgrunden så kan jag faktiskt känna en viss förståelse för honom.

  SvaraRadera
 6. Thanks for the article. Very interesting.

  SvaraRadera
 7. Anders, visst är det bekvämt att alltid kunna säga....de där som kallar sig kommunister var inte verkliga kommunister och därför är den verkliga kommunismen alltjämt god. Samma retorik använder sig feminister gärna av.

  Att försöka kväva samhällskritik för att SD eller någon annan misshaglig rörelse eventuellt kanske i framtiden gör samma sak känns lite väl hypotetiskt. Faktum kvarstår, Wiehe använder sig av kapitalets företrädare för egen vinning. Du må kalla det profithunger eller något annat.

  SvaraRadera
 8. Anders Troberg:Du måste vara helt verklighetsfrånvänd,att inte kalla Castros Kuba,före detta Sovjet diktaturer,är som att säga att Mumindalen blev atombombat igår.

  SvaraRadera