tisdag 6 december 2011

TELIA INFÖR FÖRSTÄRKT NÄTCENSUR

Telia meddelar att man har för avsikt att förstärka nätfiltreringen i kampen mot övergrepp på barn.

Av Telias meddelande framgår att man använder sig av programvaror från Göteborgsbaserade NetClean. Företaget NetClean var djupt involverade i Australiens avsikter att censurera internet bl.a. i syfte att bekämpa P2P-sidor. Här är alltså ett företag som springer upphovsrättslobbyns ärenden.

Av Telias meddelande framgår att de sidor som skall blockeras följer sådana listor som utfärdas av organisationen Internet Watch Foundations. IWF gjorde sig för en tid sedan kända genom att blockera också helt laglig information på nätet.

Att s.k. barnporrfilter är ineffektiva och dessutom inte sällan används för att blockera laglig information är ett välkänt fenomen. Så vad är då Telias syften? Används barnporrkortet ännu en gång för att springa upphovsrättslobbyns ärenden?

Jag vet inte. Men jag kan konstatera att Telia nyligen blev avslöjade med att strypa Skype på ett sätt som i praktiken gör tjänsten oanvändbar. Telia meddelade samtidigt att man avsåg att ta extra betalt för abonnemang som tillåter ip-telefoni, däribland Skype. Onekligen känns det som att Telia verkar för att strypa konkurrensen från modern teknologi. Kan det vara så att även den förstärkta nätcensuren ligger på samma plan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar