måndag 25 maj 2009

Datalagringsdirektivet - Kommissionen stämmer Sverige

Hos Erik Josefsson läser jag att kommissionen har stämt Sverige eftersom vi inte har implementerat datalagringsdirektivet i rätt tid.

Polisstatens företrädare vill alltså tvinga igenom ett direktiv som redan har ifrågasatts i bl.a. Tyskland och även andra stater som lydigt att implementerat direktivet. Men detta är inte nödvändigtvis av ondo. Som Josefsson mycket riktigt konstatera i sitt inlägg kan detta tvärtom vara en chans att få direktivets laglighet prövad. EU direktiv måste nämligen precis som all annan lagstiftning stå i överensstämmelse med Europakonventionen och kravet på proportionalitet. Det framstår som högst betänkligt att lagring av samtliga EU-medborgares telekommunikation kan anses som ett proportionerligt medel för att bekämpa brottslighet. I sitt inlägg föreslår Josefsson ett lysande upplägg för ett försvar mot datalagringsdirektivet. Läs och njut!

Jag kan bara instämma i Josefssons uppmaning till Beatrice Ask; Visa framfötterna och sätt tokövervakarna på plats! Det är nu du har chansen!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

 1. Problemet är bara att objektet nummer ett för Beatrice all inställsamhet hon kan uppbåda, är just tokövervakarna.. För henne är målet att få vara med, inte vad som beslutas, det är irrelevant.

  Ps. Fixa så att man kan kommentera utan javascript, min rss-läsare stöder inte det.

  - Kuling

  SvaraRadera
 2. Ja, jag har inte heller några större förhoppningar om att karriärpolitikern Ask skall göra det rätta. Men hoppet är ju det sista som lämnar en sägs det.

  Hur fixar man kommentarer utan javascript?

  SvaraRadera