måndag 4 maj 2009

Relationsvåld - Sanning och myterDen politiskt korrekta uppfattningen i dagens Sverige är att män är förövare och kvinnor offer. Men hur sann är denna bild egentligen?

På många håll i världen har forskningen entydigt kommit fram till att kvinnor utövar våld inom parrellationer i lika hög grad som män. Ändå är det endast "Mäns våld.." som vi hör talas om i den politiska debatten. Mörkertalet när det gäller kvinnliga förövare är oändligt. Det förstår man om man läser artikelsamlingen i bifogad länk:

http://www.yakida.se/story60.html

[Tack till yakida.se]

Okunskapen om kvinnligt våld samt att kvinnor inte sällan kan använda sig av polisanmälningar som ett vapen för att hämnas, få uppmärksamhet eller av andra skäl är grundlös inom såväl media, polis och åklagarväsendet samt domstolsväsendet. Kunskapen finns enkelt tillgänglig via google men ändå verkar ansvariga tjänstemän och journalister ovilliga att ta till sig den kunskap och vetenskap som finns. Varför?

Jag brukar med intresse följa Katarina Folmer's och Ingrid Carlqvist's kunniga och informativa bloggar där de lyfter fram den snedvinkling och rättsosäkerhet som ofta drabbar män. De förtjänar heder för att de vågar och orkar att kämpa i motvind.

När ni har läst igenom länken ovan rekommenderas - om intresse finns - även boken "The Psychology of Female Violence" av Anna Motz. Här lite godis från en recension av boken:

"Why does society deny the fact of female violence?"

"Other major topics include:

* Women who sexually and physically abuse children
* Infanticide
* Fabricated and induced illness
* Self Harm"


Om man orkar sätta sig in i ämnet blir det ganska snart uppenbart att bilden av mannen som förövare och kvinnan som offer inte är fullt så svar och vit som den ofta utmålas i media. Snedvinklingen i debatten utgör ytterst en rättssäkerhetsfråga. Hur många fler oskyldiga män skall dömas till fängelse och hur många skyldiga förövare skall vi acceptera slipper undan innan debatten kan hyfsas?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar