onsdag 6 maj 2009

Segern i Parlamentet framstår som en pyrrusseger!

Vann eller förlorade vi som värnar de grundläggande fri- och rättigheter som garanteras genom grundlagen och Europakonventionen?

Allt talar för att "segern" i EU Parlamentets omröstning om det s.k. telekompaketet bara blir en liten parantes. Förlikningsförhandlingar drogs genast igång och vi kommer med säkerhet att få se en urvattnad kompromiss som på intet sätt garanterar integritet och yttrandefrihet.

Men det är också lite oroande om en kompromiss kring ändringsförslag 138 inte kan nås. Då kan nämligen även de positiva delarna i telekompaketet gällande konsumentskydd m.m. falla. I SvD påstås till och med att frågan om staters rätt att stänga av personer från internet också skulle komma att bli helt oreglerad. Detta håller jag dock inte med om eftersom Europakonventionen med största sannolikhet måste förstås på så sätt, att godtyckliga avstängningar utan föregående rättslig prövning är otillåtet.

Det är dessutom verkligen tråkigt att behöva konstatera att de Moderata parlamentarikerna Gunnar Hökmark, Charlotte Cederschiöld och Anna Ibrisagic medverkade till att rösta ner ändringsförslag 166. Vilka motiv kan dessa moderater ha för att vilja krossa demokratiska rättigheter?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

  1. Dagens delseger spelar kanske inte så stor roll med tanke på att regeringen/EU kan få "allt och lite till" in i det hemliga ACTA-avtalet.

    http://www.svd.se/nyheter/politik/artikel_2844855.svd

    Maria

    SvaraRadera
  2. Så fort det handlar om kompromisser eller förlikningar har man förlorat - I alla fall det som var ursprungsidén, tyvärr..

    SvaraRadera