tisdag 12 maj 2009

Fildelare stängs av från internet - I Frankrike

SvD rapporterar att Frankrikes president Sarkozy nu har lyckats att genomdriva den s.k. Hadopi-lagen som innebär att fildelare skall kunna stängas av från internet. Lagen har genomdrivits trots att den uppenbart står i strid med de fri- och rättigheter som garanteras genom Europakonventionen. I bloggosfären rapporteras dock om oheliga allianser som kan utgöra en möjlig förklaring till att upphovsrättslobbyn får gehör för dessa huvudlösa lagar.


Nu har Sarkozy fått som han vill. Han har tystat kritikerna och därefter lyckats att genomdriva den märkliga Hadopi-lagen som skall möjliggöra att fildelare stängs av från internet. Enligt SvD avskedades en kritisk mellanchef på tv-bolaget TF1 sedan han hade utövat sin yttrandefrihet och tillskrivit sin lokala parlamentsledamot med kritik mot lagförslaget. Det kan tilläggas att TF1 ägs av Sarkozys nära vän Martin Bouygues. Är jag konspiratorisk om jag misstänker spel under täcket?

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2879897.svd

Upphovsrättslobbyn har sålunda vunnit även en seger och politikerna fortsätter att offra grundläggande fri- och rättigheter på löpande band. Det verkar inte heller stoppa med Frankrike. Enligt SvD kan mycket väl Storbritannien stå på tur med en liknande lag:

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2880925.svd

Det framstår som helt uppenbart att Hadopi-lagen liksom det förväntade telekomdirektivet på åtskilliga punkter strider mot Europakonventionen. Hur lyckas då upphovsrättslobbyn att genomdriva dessa huvudlösa lagar och direktiv?

På bloggen Weird Science finns en intressant kartläggning av Sarkozy's nära kopplingar till upphovsrättslobbyn samt även motsvarande kopplingar för vår egen Bodström:

http://www.weirdscience.se/?m=200806

En än mer utförlig beskrivning av kopplingarna mellan politiker och upphovsrättslobbyn återfinns på Stoppaipred.nu:

http://www.stoppaipred.nu/index.php/Bakgrund_till_IPRED

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

5 kommentarer:

 1. Om jag var Sarkozy så skulle jag tänka mig för och inte reta upp den franska folksjälen.
  Vi vet ju att när fransmän vill protestera så gör de det med besked.

  I Frankrike har endast 6% av privatpersoner tillgång till Internet i hemmet, så det finns inte så många att stänga av Internet för.

  Förmodligen är det som gör att den franska folksjälen inte har vaknat.

  Det land som stänger av möjligheten till världens största kunskapsdelande innovation kommer att hamna på efterkälken, stagnera i innovation, social och ekonomisk utveckling.

  Att bli efterbliven kallas det för.

  SvaraRadera
 2. @Dennis Nilsson: Nja, tillgången till internet i Frankrike är inte fullt så låg som de 6% du nämner. Den siffran är omkring 10 år gammal och berodde på att internet slog igenom sent i Frankrike pga deras Minitel-system.

  En mera aktuell siffra hittar du i länken nedan. Tillgången till internet för privatpersoner är alltjämt låg eftersom omkring 50% ännu inte har tillgång till nätet. I Sverige är det väl knappt 10% som saknar tillgång till internet, om jag minns rätt.

  http://xr.com/att

  OBS: Texten i länken är automatöversatt av Google och därför lite lustig emellanåt.

  SvaraRadera
 3. innebär att fildelare skall kunna stängas av från internetDålig formulering som innebär att du dansar efter Sarkozy pipa och låter han styra dig. Lagen innebär att folk skall kunna förbjudas att kommunicera, informera och informeras. Det av Sarkozys framförda argumentet handlar om upphovsrättsbrott, men eftersom det sker utan rättegång så kan det ju appliceras på precis vem som helst för vilken orsak som helst. Det behöver ju inte bevisas att någon är skyldig brott för att straffet skall utdelas, därmed kan lagen användas mot den som bara upplevs vara obekväm, det räcker med att påstå fildelning och pesonen straffas. Ja, Kafka.

  -Cronkan

  SvaraRadera
 4. Hade varit kul om Du juristen hört av Dig det finns nämligen ett antal andra noteringar som inte bara har med det Du skriver om i denna bloggartikeln som gör att vissa observationer som kan göras faller på plats.

  Det håller åter på att bildas en ohelig politisk allians mellan vissa vänstergrupper inom S och extremhögern som påminner om slutet av 30-talet.

  SvaraRadera
 5. @norah: Hur menar du att jag skulle höra av mig? Ditt inlägg har gjort mig nyfiken!

  @Anonym/Cronkan: Jag delar din uppfattning att min formulering måhända inte var fulltäckande. Hoppas dock att resten av texten läkte denna brist.

  SvaraRadera