lördag 2 maj 2009

Snart är telekompaketet härDen 5 maj röstar EU-parlamentet om Telekompaketet. Ministerrådet tar ställning den 12 juni. Detta är ännu ett direktiv som syftar till att begränsa det fria ordet på internet.

Bakgrunden är att de branscher som är starkt beroende av upphovsrätten, exempelvis film och musik, bedriver intensiv lobbying för att få en hårdare lagstiftning mot piratkopiering i EU.

För att ytterligare tillspetsa situationen, har Frankrike samtidigt förberett egna lagar mot fildelning som skulle ge möjlighet att stänga av användare från internet. Franska EU-parlamentariker har lagt förslag som skulle ge öppningar för en sådan politik även i unionens lagstiftning. Som jag har meddelat i ett tidigare inlägg förbereds härutöver i Italien en lagstiftning som syftar till att ge politiker rätt att stänga av bloggar med "opassande innehåll". Precis som i Frankrike är tanken att avstängingen skall ske helt utan obekväm inblandning av domstolar och annat trams som tydligen inte hör hemma i ett rättssamhälle.

Telekomdirektivet kommer att lägga ett ansvar på operatörerna att leka privatpoliser. För att kunna leva upp till detta ansvar måste operatörerna övervaka allt vi gör på nätet. I vart fall har ingen hittills kunnat övertyga mig om motsatsen. Hur skulle annars operatörerna kunna förväntas leva upp till sin nyvunna roll som privatpoliser?

Vår tid börjar allt mer likna ett eko av 1950-talet. Då anade man en kommunist i varje buske, vilket bl.a. ledde till McCarthy-terrorn mot alla med förmodade vänstersympatier. Idag anar politikerna terrorister och fildelare i varje buske, vilket man tar som ursäkt för att helt avskaffa demokratiska värden.

McCarthy slutade sina dagar som ensam och alkoholiserad. Historien hade fördömt honom redan i hans egen livstid. Man kan hysa förhoppningen att samma öde skall drabba Sarkozy och de svenska politiker som springer i hans och upphovsrättsindustrins strama koppel.

Visa ditt missnöje med de etablerade partiernas passivitet genom att rösta och att rösta rätt den 7 juni!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar