måndag 10 augusti 2009

Ännu ett bokbål

I ett tidigare inlägg beskrev jag med en blandning av ironi och allvar bokbålet i Malmö.

Nu vill jag rapportera om ett verkligt bokbål. Uppsala Universitet har bestämt att en forskningsrapport som kritiserar den radikalfeministiska professorn Eva Lundgren skall destrueras. Svepskälet som anges av universitet är att formalian kring forskningsanslagen till forskaren Max Scharnberg inte hade hanterats korrekt. Skribenterna Johan Lundberg och Mats Wiklund tycker sig se ett mönster: "först blir Susanne Dodillet anmäld för forskningsfusk av en forskare i Uppsala, detta efter att hon ägnat stort utrymme i sin avhandling åt att kritisera Eva Lundgren. Därefter får Max Scharnberg finna sig i att en annan forskare i Uppsala bestämmer att man måste bränna hans bok, detta efter att han ägnat stort utrymme åt att kritisera Eva Lundgren."

Forksare runt om i världen rasar och påminner om att i västvärlden har bokbål inte förrekommit sedan Hitlertiden. Själv förundras jag över att den annars så heliga upphovsrätten helt tycks ha fallit i glömska när det - som nu - handlar om en misshaglig forskningsrapport.

Tipstack till Ingrid Carlqvist.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

7 kommentarer:

 1. http://newsmill.se/artikel/2009/08/09/offren-ritualmordsfantasierna-maste-fa-upprattelse

  http://nyhetsverket.nu/readNews.html?id=2137

  http://newsmill.se/artikel/2009/06/03/bokbal-i-sverige-nu-stoppas-forskares-bok-om-misstankt-justitiemord

  Hej,
  Jag klistrar in några länkar om bokbåls-ärendet.

  M v h
  Patrik Nyberg

  SvaraRadera
 2. Visst är det helt sjukt?! Alla dessa kvinnliga professorer som tillsattes för att skapa jämställdhet i universitetsvärlden, många av dem rena stollar som naturligtvis aldrig borde fått tjänst över huvud taget på ett universitet, än mindre som professorer. Och nu kan man inte bli av med dem utan att erkänna att man gav bort professurer i den heliga feminismens namn.

  SvaraRadera
 3. @Patrik: Stort tack för länkarna. Jag skall läsa dem i lugn och ro ikväll. Hann bara göra en flyktig granskning nu.

  @Ingrid: Ja, det är besynnerligt och sjukt att Uppsala universitet gång efter gång försvarar denna Lundgren. Hennes arbete kommer ju inte ens i närheten av det som brukar känneteckna vetenskapli forskning. Hennes teser bygger mest på skrönor och rena vanföreställningar. Att universitetet då tystar en kritiker är riktigt allvarligt.

  SvaraRadera
 4. Måste inte fortfarande allt som publiceras (trycks i vart fall) gå till Kungliga Biblioteket? Hur kan man då dra tillbaka rapporten?

  Den som har en kopia borde lämna in den till Riksdagens bibliotek (?), som den där avhoppade scientologen gjorde med scientologsmörjan. Då kan vem som helst gå dit och begära att få titta på den.

  SvaraRadera
 5. Tja OM Uppsala Universitet bränner boken, så finns det ingen laglig grund för att de skall kunna kräva in den från de ´6 andra bibliotek, inklusive Kungliga biblioteket, där den finns att låna..... Uppgifterna från Libris:
  Textual analysis of a recovered memory trial assisted by computer search for keywords / Max Scharnberg Scharnberg, Max, 1933- (författare)
  Uppsala, 2009
  Engelska 205 s.
  Serie: Uppsala studies in education ; 121

  Placering på Umeå UB: mag 2009-06161
  Placering på Örebro UB: Oek Scharnberg
  och så vidare....

  SvaraRadera
 6. Uppsala universitet förbrukar härigenom sitt förtroendekapital i sådan takt att det inom kort är intellektuellt insolvent.

  SvaraRadera
 7. Tristan, "intellektuellt insolvent...gillar det uttrycket. Får lägga det på minnet.

  SvaraRadera