onsdag 26 augusti 2009

Von Sydow skall leda Moderaterna rätt i integritetsfrågor

Moderaterna har svagt stöd bland unga väljare. En anledning kan antas vara partiets totala okänslighet inför de viktiga integritetsfrågorna och de frågor som rör friheten på internet. Alla minns vi väl den numera klassiska lögnen om att inte kriminalisera en hel generation. Tilltron till Moderaterna i de aktuella frågorna torde vara låg.

Men kanske har tiden för självrannsakan nu kommit till Moderaterna. På Politikerbloggen får vi nämligen veta att partiet har inrättat s.k. ungdomsgrupper. Ansvaret för internetrelaterade frågor läggs på den 32 årige halmstadjuristen Henrik von Sydow. Namnet är för mig tämligen obekant, varför jag genast undrade vilka meriter denne "yngling" har i integritetsfrågorna.

Tydligen var von Sydow inledningsvis skarpt kritisk till den då ännu inte genomdrivna FRA-lagen. Han skrev också en skarpt formulerad debattartikel som publicerades i DN den 1 november 2007. I artikeln slår von Sydow på stora trumman och framhåller bl.a. de grundläggande fri- och rättigheter som följer av Europakonventionen:

"Sverige behöver utan tvekan en effektiv underrättelseverksamhet, men den ska vara väl riktad och försedd med spärrar som upprätthåller skydd för mänskliga fri- och rättigheter. Mycket tyder på att försvarsdepartementets förslag bryter mot regeringsformens och Europakonventionens krav på nödvändighet för att tillåta inskränkningar i människors privatliv."


Allt detta lät ju lovande. Men efter yttligare lite googlande visade det sig att hans ord inte följde av handling. Efter att lagrådet hade avgett sitt yttrande tystande nämlige von Sydows försvar för integritetsfrågorna och han deltog inte heller vid voteringen om signalspaningslagen.

Är då von Sydow ännu en lydig partikarriärist som sätter den egna karriären framför den politiska övertygelsen. Svaret är att jag inte vet. Men läser man på von Sydows egna hemsida så tycks integritets och frihetsfrågorna inte vara något som hålls särskilt högt. Så tvivlet smyger sig åter på. Karriärist eller inte, det är frågan.

Men så läser jag på lite mer och kan då konstatera att von Sydow även ingår i den Grundlagsutredning som har föreslagit förändringar av hur de högsta domartjänsterna skall tillsättas (idag är dessa tillsättning oerhört politiserade) och som vill utöka HD:s lagprövningsrätt. Förändringarna av lagprövningsrätten skulle kunna innebära att HD närmade sig statusen av en författningsdomstol. Och det är ju något positivt i dessa dagar då vår politiker i tid och otid stiftar lagar som uppenbart strider mot folkrätten och grundläggande fri- och rättigheter.

Så kanske är det så att von Sydow förtjänar att ges en chans att visa framfötterna. Ett gott råd för att bygga förtroende vore nog att von Sydow tog bladet från munnen och gav sig in i debatten med tydliga besked om var han står i integritets- och frihetsfrågorna samt att han i framtiden går från ord till handling. Sköna löften som inte följs av handling genomskådas nämligen rätt snart.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 kommentarer:

 1. Vore mer trovärdigt om dom satte Karl Sigfrid på den posten.

  SvaraRadera
 2. Moderaterna har genom sitt agerande visat
  vart de står i dessa frågor.

  Hur vackert de nu än pratar så kommer det inte
  att få mig att glömma deras agerande.
  Fd moderatröstare.

  SvaraRadera
 3. @Jay
  Karl har inte heller följt upp sina fina ord med handling

  SvaraRadera
 4. Moderaterna har tappat en röst dom haft i 25år. Varit medlem etc sedan 30år tillbaka men dom senaste åren har visat på någonting som är som hämtat rakt utifrån Sovjets värsta Stalin era. Det finns inte en chans att de borgerliga blocket får min röst på mycket mycket länge.

  Börja med att skrota FRA, Datalagringsdirektivet och Ipred och vi kan kanske komma till tals igen.

  SvaraRadera
 5. Vart Sydow än går och raggar ungdomar till moderaterna kommer han mötas av frågan "Jaha, och FRA då? Hur _röstade_ du i den frågan?".

  Åtminstone hoppas jag att det blir så.

  SvaraRadera